Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Започнаха реконструкцията на пътя от Крива паланка до българската граница

krivЗоранчо МАРИНКОВ

В Северна Македония започна реконструкцията и разширяването на пътната отсечка от град Крива паланка до границата с България, т.е. до ГКПП Деве баир - Гюешево,

която е с обща дължина от 13 километра. Тази отсечка е част на Коридор № 8, който свързва Черно с Адриатическо море и минава чрез България, Северна Македония и Албания. Реконструкцията на пътя Крива Паланка – Деве баир трябва да приключи най-късно до началото на 2022 година. Част от средствата за реконструкцията, т.е. 10 милиона евро, бяха осигурени чрез заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), а допълнителни 2,6 милиона евро ще бъдат предоставени от ЕС като безвъзмездна помощ за Северна Македония, чрез инструмента „Инвестиционна рамка за Западните Балкани“.

По повод започването на строителните работи вчера се проведе пресконференция, на която присъстваха македонският премиер Оливър Спасовски, посланикът на ЕС в Северна Македония, Самуел Збогар, както и директорът на офиса на ЕБВР в Скопие, Анди Аранитаси.

Премиерът Оливър Спасовски заяви, че в момента се извършват или са в процес на подготовка за изпълнение строителни дейности по цялата дължина на Коридор № 8, и особено на пътните отсечки от Куманово до границата с България. Той подчерта, че до следващия месец се очаква да бъде завършена реконструкцията на пътя от Ранковце до Крива Паланка, който е с дължина от 21 км, а в предстоящия период ще започне и реконструкцията на пътната отсечка от Куманово до Страцин с дължина от около 32 км.

Посланикът на ЕС в Северна Македония Самуел Збогар подчерта, че този проект е от особено значение за икономическото развитие, както за общините от двете страни на границата между Северна Македония и България, така и за целия регион. Той допълни, че този процес на свързване започна в рамките на Берлинския процес и ЕС вярва в него, защото чрез такива проекти се осъществяват силни връзки между държавите.

Да напомним, че в момента се изгражда и съвсем нов експресен път от Ранковце до Крива паланка, с обща дължина от 23 километра. Строителните работи на експресния път Ранковце-Крива паланка започнаха през юни 2018 година и се очаква да бъдат завършени през 2021 година. Проектът за изграждане на този нов път е на стойност от над 58 милиона евро, а финансирането е със средства от Световната банка.

 

--------------------------------

zoАвторът Зоранчо Маринков е българин от Македония, роден през 1981 г. в град Битоля. През 2004 година завършва Икономическия факултет на университета «Свети Климент Охридски» в Битоля. Работи в банковия сектор в продължение на 8 години. Взема активно участие в културно-просветната дейност на българите в Р Македония. 

Предишната публикация на тази информация е в "Глас прес" Босилеград

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>12°C
Ясно
Температура: 12°C
Усеща се като: 12°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>11°C
Ясно
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 3.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>14°C
Ясно
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: североизток
Сила: слаб, 3.6 m/s

Времето със sinoptik.bg