Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

За кръглостта на Земята и за близостта между българи и македонци

hftСаше ИВАНОВСКИ

Дълги години хората забелязвали, че Земята е кръгла, но дълго време не се намирал човек, който да каже и докаже това… Също и при нас – с десетилетия лъжем себе си, че нямаме нищо общо с българите. Но на всички ни подсъзнателно беше ясно, че с българите сме много близки културно, и особено исторически – буквално всички въстания сме ги вдигали заедно, всички наши войводи са се декларирали като българи. Това

последното успявахме някакси да го премълчим, ами че те били неграмотни комити… Ама чакай, повечето са били учители! И доктори?!

Пък като деца се чудехме защо има и Одринска във ВМОРО, какво търсим ние в Едрене?!

И така, с десетилетия се лъжехме всички, че българите са улави, дето с радост идват в Охрид, мислехме, че Миладиновци са събирали македонски народни песни, докато сборникът им се наричал „Български народни песни“, и тъй нататък, и тъй нататък…

Чудехме се също защо българите ни подариха през 2001 година 150 танка, 150 оръдия и близо 1 милиард долара помощ, а сърбите ни взеха нашите танкове и оръдия само 10 години преди това, заедно с електрическите контакти от казармите. Чакайте бре хора, нали сърбите ни бяха братя, а българите – душмани, как така, какво е това?!

Чудехме се защо сърбите ни затвориха границите и крояха планове да ни делят с гърците, опитаха се да убият Глигоров, не искаха да ни признаят като държава до 1993 година. А българите първи ни признаха, отвориха границите да преживеем ембаргото, излобираха Русия да ни признае, историята за тези събития е като за филм…

Чудехме се защо хиляди и хиляди наши младежи безплатно се учиха в България, без пари добиваха висше образование, ползваха безплатни квартири и джобни пари за 4-5 години следване, за сметка на българските данъкоплатци? Това са разходи от няколко милиарда долара – подарък за нашите младежи, които се сдобиха с дипломи за лекари и инженери.

Чудехме се защо България издаде 100 000 паспорта за нашенците, за да могат да работят по цяла Европа и с години да носят вкъщи заплата от 2000 евро, плюс всички здравни и пенсионни осигуровки, плюс чек от 700 евро месечно, когато са без работа и чакат сезона на активното строителство и земеделие.

Бойко Борисов се бореше като лъв за нас, да станем членка на НАТО и да добием дата за начало на преговорите с ЕС.

Някой ще рече – ама всичко това е със злобни задни мисли да ни асимилират, да ни купят, дрън, дрън… Е, па защо не успяха в това? Асимилираха ли ни?! Купиха ли ни?! Не, но ние продължаваме да разказваме вицове за тях както преди 50, 30, 20 години…

А когато кажете в София, че сте от Македония, се вижда в очите на хората любов, симпатия, има една позитивна енергия към нас, искат ни; няма нито грам от омразата, която я има в Гърция, например, на всяка крачка или от подигравката към нас в Сърбия.

Но това, което се промени, е че политици и политолози вече не са длъжни да лъжат и в бъдеще, не е страшно вече да се каже, че Гоце Делчев е бил и българин, и македонец едновременно, затова че по онова време не е имало разлика, било е едно и също – македонците били българи от Македония.

След това, в продължение на един век тези македонци станали македонци от Македония, но все пак сме братя с българите много повече, отколкото сме братя с останалите народи на Балканите.

И защо е толкова страшно или срамно това да се каже? Черногорците до вчера бяха сърби и не се срамуват да признаят това, те са млада нация. Същото е и с украинците. Много млада нация са и американците – до вчера бяха англичани, но сега вече са американци. И какво ги бърка?!

Защо трябва да предизвикваме братята българи да ни блокират членството в ЕС, защо да не се прегърнем и да оставим Историята да потвърди, че писмата и документите са точно това и това, какво има да им се сърдим на фактите?!

Браво на Денко Малески; мислите ли, че му е било лесно да каже това?! Но държавите се движат напред благодарение на такива храбри и принципни интелектуалци, които казват истината. Ето, това е патриот, драги мои вмровци /ДПМНЕ/!

ПП Да не забравяме и приноса по темата на Любчо Георгиевски и Владо Бучковски, които храбро излязоха с изявления за общата ни история и общото честване на Илинден – нещо, което политически им навреди много, но те се жертваха за бъдещето на страната си.

 

----------------------------------

Бел. ред. Авторът Саше Ивановски е журналист, основател и собственик на медията Мактел.мк. На снимката е Денко Малески, първият външен министър на независима Р Македония; наскоро Малески имаше куража да заяви в интервю, че българи и македонци "некогаш сме биле еден народ".

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>23°C
Предимно слънчево
Температура: 23°C
Усеща се като: 23°C
Вятър: изток
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>21°C
Слънчево
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: югоизток
Сила: слаб, 4.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>21°C
Променлива облачност
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: югоизток
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg