Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Българските дипломати денонощно са били във връзка с македонското МВнР

bulГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

15 237 македонски граждани са се прибрали в родината си по време на пандемията от коронавирус благодарение на денонощните усилия на българската дипломация. Тази цифра се отнася към 5. юни, и вече със сигурност се е увеличила поне с още над 1000 души, защото всеки ден през страната ни се прибират между 250 и 350 македонци. Всичко започва през нощта на 14. март, когато светът “се затваря” и хиляди

македонски граждани остават блокирани по летища, гари и гранични пунктове в Азия, Близкия Изток, Европа и Северна Америка. До 15. април, само за един месец – благодарение на дипломатическите ни мисии по света и най-вече на тези в Европа, само през летището в София са прибрани 7523 македонци.

“Имаше случаи, когато сме звънели на български консули в 4:00 сутринта. Доста неприлично, но трябваше да приберем стотици “заклещени” сънародници по границите”, разказва служител на македонското Министерство на външните работи. По необясними причини дългогодишният дипломат не желае да се съобщава името му, но подчертава: „Сред “спасените” бяха и дъщерята на сегашен македонски министър, близките на депутати от опозицията, но и на известни публични личности“.

Българската Гранична полиция, заедно със здравните власти, създават перфектна организация. Властите не правят никакъв компромис с мерките за сигурност, включително и когато спира междуградският транспорт. Българското външно министерство съдейства за връзката с транспортна компания, която извозва македонците до граничния пункт “Гюешево - Деве Баир”.

През цялото време в МВнР работи денонощно екип, който реагира при всяка извънредна ситуация. А такива не липсват. Като се започне от бременни и с малки деца и се стигне до възрастни, на които трябва да им се подсигури и необходимият медикамент при пристигането, защото са потеглили без лекарствата си.

До момента хуманитарната помощ от български частни лица за РС Македония наближава 700 000 евро. В нея не са включени медицинското оборудване и екипировката, която бе дарена от българската държава.

Учудващ факт е, че македонското общество на практика не е информирано от местните медии за тези усилия както на българската държава, така и на отделни македонски дипломати. И ако оправданието за медиите е, че те са „свободни“, то какво пречи на македонските политически лидери независимо дали са от управляващата или опозиционна партия, когато искат да спасим някой от близките им, да съобщят, че българската държава съдейства по всякакъв начин за прибирането на хиляди обикновени македонски граждани.

Информацията стига единствено и благодарение на личните съобщение в социалните мрежи на македонските граждани, които изразяват благодарност за съдействието, което са получили за прибирането си в родината.

Пролетта на 2020 г. ще остави трайни следи в българо-македонски отношения. Ако през 1991 г. София първо призна, а след това и наложи по света независимостта на Република Македония, през 1992-1995 г. спаси страната от гръцкото ембарго, през 2000 г. помогна за гарантирането на териториалната ѝ цялост, а през 2015-2016 открито осъди авторитарния режим на Никола Груевски, а през 2018 г. Българското председателство на ЕС направи възможно членството на Македония в НАТО и започването на преговори за присъединяване към ЕС, то през 2020 г. България подаде ръка на всеки македонец, който е имал нужда по света.

И сега на тези, които не чуваха посланието на българския премиер Бойко Борисов, че „лесно е да се говори, че сме братя, но то се вижда, когато е трудно“, спокойно можем да кажем, че София е повече от сестра за Скопие.

 

 

-------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>11°C
Ясно
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър: югозапад
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>10°C
Ясно
Температура: 10°C
Усеща се като: 8°C
Вятър: северозапад
Сила: слаб, 3.6 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>14°C
Ясно
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: югозапад
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg