Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Пожар опустоши Министерството на евро-интеграцията в Скопие

maГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Пожар е изпепелил сградата, където се помещава администрацията, отговаряща за европейската интеграция на Македония. Тя се оглавява в момента от бившия външен министър Никола Димитров, който стана вицепремиер. Пожарникарите са пристигнали на мястото на инцидента в 7:00 часа тази сутрин. В потушаването на огъня са участвали 5 коли и 20 огнеборци. В опожарения билдинг в центъра на Скопие се помещават също Македонската информационна агенция МИА и още няколко институции.

Този пожар е твърде показателен за обществено-политическата ситуация в Северна Македония. На думи Заев и неговия коалиционен партньор Али Ахмети са за евроатлантическа интеграция, както и за сближаване с България. На дело и двамата продължават да действат по югославски и сърбомански. По бързата процедура македонското правителство разреши гигантска инвестиция в жилищен комплекс в Тетово на сърбина Миодраг Дака Давидович, който е основен инструмент на сръбския национализъм в региона. От няколко месеца в страната се разпространяват записи, от които става ясно, че Дака получава подкрепа от бизнес партньорите на Заев и Ахмети. В записите Миодраг Давидович съобщава, че досега е дал подкупи от 300 000 евро и е дал обещание за още подкупи за милиони евро. Цялата инвестиция трябва да донесе на сръбския олигарх печалба от 200 милиона евро.

А едно от най-противоречивите назначения на предишното правителство на Заев миналата година бе това на Виктор Димовски като директор на Агенцията за национална сигурност. Според дипломатическата кореспонденция на американското посолство, качена в Уикилийкс, той е под тотален контрол на сръбските власти. В грамата на американския посланик в Скопие пише, че Димовски е „в джоба на сърбите“. Автор на документа е бившият посланик Джулиан Милованович. Димовски беше един мандат посланик в Белград. Преди това по време на президента Бранко Цървенковски /2004 – 2009 г./, който се смяташе за най-сигурния проводник на сръбското влияние в Македония, той оглавяваше Агенцията за разузнаване от 2007 до 2009 г. Присъствието на просръбски елементи, естествено, създава напрежение в диалога между София и Скопие.

По повод днешния пожар, да си спомним, че сърбинът Дака Давидович е известен и като най-якия спонсор на всички анти-европейски и анти-натовски движения в Западните Балкани.

Вие вярвате ли в случайности?

Очевидно е, че опожаряването на Министерството на евроинтеграцията в Скопие е една ярка /в най-буквалния смисъл/ метафора, едно директно осезаемо послание: „Вие сте обречени да бъдете Южна бановина. Искате в Европа, но не сте ни питали!“

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg