Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Бившият македонски премиер предложи дебат с “всички учени, патриоти и доктори на историческите науки”

mkiГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В събота бившият македонски премиер Любчо Георгиевски предложи собствен план за изход от задънената улица на българо-македонските отношения. В предложението си той написа, че Македония трябва да даде гаранции, че няма претенции към Пиринска Македония и че не подкрепя организации на българска територия, които претендират да са „македонско малцинство“. Според него, българският

парламент трябва да приеме декларация, че термините „македонска нация и македонски език“ се отнасят само за нацията и езика, създадени след 1944 г. Да се определят още 10 или 15 събития, които са общи, които да бъдат почитани заедно. Македонските учебници да бъдат изчистени от клеветите по адрес на българския народ. Македония да признае избиването и преследването на македонските българи след 1945. “Публично да съобщим, че Гоце Делчев, Даме Груев, Гьорче Петров и стотици други са били учители на Българската Екзархия”, написа още бившият македонски премиер и създател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски. В предложенията му никъде не се оспорва съвременната македонска идентичност, но това не попречи той да бъде линчуван вербално в медиите, а някои върли македонисти дори да поискаха той да бъде изгонен, да остане без гражданство, да бъде разпитван от полицията и да бъде подложен на всевъзможни наказания.

“Много странно. Плюеш на воля, но нито един журналист-патриот или група от журналисти-патриоти не ме поканиха в студиото и да опитат публично да ме „разкъсат“ в открит дебат. С удоволствие ще приема дебат и с доктор на историческите науки. Страхливци, предлагам публичен дебат”, каза днес Любчо Георгиевски.

 

 

----------------------------------------

По материали на БГНЕС

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>12°C
Слънчево
Температура: 12°C
Усеща се като: 12°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 0.6 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>14°C
Слънчево
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: юг
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>11°C
Предимно слънчево
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър: изток
Сила: безветрие, 0.1 m/s

Времето със sinoptik.bg