Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

За България в момента е изключително важно да успеем да пробием с коридор № 8, твърди проф. Боян Чуков

bosxГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Решението ми да напусна БСП се наложи, защото в идеен план, като начин на разсъждение и действие и като основни позиции по ключови въпроси, и особено в областта на външната политика, аз нямам нито един съидейник в ръководството на БСП. Нямаме допирни точки. Когато човек се занимава с външна политика, той търси съидейници, те могат да не мислят 100 % като него, но задължително трябва да

имат общи отправни точки. Такава политическа формация за мен е ВМРО. Още повече, че през последната година много се занимавам с темата за Северна Македония и приветствам позицията на ВМРО. И след като ВМРО ми предложиха да вляза в тяхната гражданска квота, аз приех, защото считам, че сега е момента експертният потенциал на България да се фокусира върху Македония, тъй като предстоят събития в тази част на Западните Балкани. И това е пряко свързано с българските национални интереси.

Това заяви Боян Чуков в предаването „Неделята на Нова“ по НОВА. Чуков е инженер по образование, експерт по външна политика, бивш дипломат и офицер от разузнаването с мандати в Париж и Мадрид. Бил е съветник по национална сигурност и външна политика на двама министър-председатели. Владее пет езика. Кандидат е за народен представител от „ВМРО – Българско национално движение“, № 1 в интегралната бюлетина. Боян Чуков е с преференция № 103 в 27 МИР Стара Загора и в 23 МИР София с преференция № 104.

В ефира на Нова телевизия Боян Чуков сподели, че в момента България се нуждае от изключително гъвкава и професионално водена външна политика предвид промените, които се очакват в района на Западните Балкани, предвид раздвижването, което имаме в Северна Македония. Последните избори в Косово според него подсказват, че там също ще има промени.

Виждаме, че даже една такава държава като Сърбия, която преживя изключителна драма в периода 1991-2001 г., в тази ситуация твърдо опитва да си гони националните интереси. Опитва се да си направи едно „мини-шенгенче“ на територията на бивша Югославия, опитва се да привлече към себе си бившите югославски републики. В България е пълно с русофили, американофили, германофили, всякакви фили, а човек трябва да е първо патриот, каза още Чуков, като обърна внимание на факта, че България не може да създава глобални тенденции, но може тук, в нашия регион, да ги ускорява или намалява.

Бившият разузнавач се спря и на най-важния конфликт в глобален аспект. Че светът се намира на прага на особен сблъсък между неолиберализма и консервативната доктрина. Ако неолиберализмът надделее, ще станем свидетели на постепенното разпадане на рамките на националната държава, което е свързано със загуба и ерозия на цивилизационния код. Всеки народ е особен, уникален. И не би следвало националната идентичност да се размива така, щото да се получи една обща глобална биомаса. Експертът по външна политика заяви, че подкрепя позицията на ВМРО, на българското правителство, респективно на външното ни министерство относно Северна Македония. Според него всички политически партии в България по линия на своите вътрешнопартийни канали със съответните братски партии в Северна Македония също трябва да се опитат да окажат влияние върху процесите в полза на българския национален интерес. Мотивиран от процесите във външната и вътрешната политика, както и от нуждата патриотичният фонд на нацията ни да нараства.

Докато сръбското влияние в Скопие е това, което имаме в момента, докато Русия счита, че сърбите са неин основен базов пункт на Балканите, борбата ще бъде много тежка и много неприятна за нас, прогнозира бившият председател на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Международният анализатор е категоричен, че силата на сръбското влияние в Скопие се дължи на съвпадение на сръбските и руските интереси. Русия се опитва да се завърне на Балканите и единственият остров, където има влияние, е Република Сръбска, каза Чуков.

За България в момента е изключително важно да успеем да пробием с коридор № 8. Този коридор засяга интересите на Белград. Абсолютна аномалия е да нямаме жп линия със Скопие и да нямаме една нормална магистрала, констатира анализаторът. По въпроса за ветото върху членството на Македония в ЕС проф. Чуков коментира, че България трябва много мощно да преговаря, за да извлече максимални ползи на фона на интересите на Русия, САЩ, Германия, Франция и Великобритания.

 

---------------------------------

Купуването и продаването на изборни гласове е престъпление!

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg