Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Неин автор е храбрият прилепчанин Темелко Нешков, царство му небесно

temelГБ

След час, в 18:00 в ART HALL /в сградата на Телефонната палата/ в столицата започва премиерата на автобиографичната изповед "Раздяла няма. Македония срещу македонизма". Нейният автор Темелко Нешков вече не е сред живите, но ни предлага едно разтърсващо емоционално-психологическо четиво, където личната драма на автора е вплетена органично в трагедията на българите в Македония след Втората световна война.

Тогава, според решенията на Югославската комунистическа партия се извършва насилствена подмяна на народността на населението, с една-единствена цел да бъде заличено българското име в тези предели. Авторът, сам потърпевш от бушуващата политическа вакханалия, трябва да извърви мъчителния път от романтичните си юношески видения за смисъла на партизанската борба, до покрусата от садистичната саморазправа с всеки, който носи българско самосъзнание и не е съгласен с връщането на Македония отново в Югославия.

Трагедията на Скопското кале през януари 1945 г., когато пратеникът на Тито в Македония – сърбинът Светозар Вукманович – Темпо лично разстрелва 73 офицери и множество войници, отказващи да се бият на Сремския фронт вместо на Солунския е преломният момент, когато Темелко Нешков се прощава с илюзиите си и прегръща идеята за въоръжена съпротива срещу Титовия режим в Македония.
Изброените стотици имена на обикновени труженици, проявяващи неподозирана твърдост при отстояване на българската си национална принадлежност са свидетелство за масовостта на съпротивата срещу една целенасочено изфабрикувана неправда, осъществявана без каквато и да е сантименталност и с безграничен садизъм.

Книгата на Темелко Нешков, който е лежал 12 години в югославските затвори заради българския си дух и име, е едно разтърсващо с документалната си достоверност четиво. "Раздяла няма. Македония срещу македонизма"  заслужава да бъде прочетена от всеки българин както тук, в България, така и отвъд Гюешево.

Изданието е реализирано с усилията на неговите деца Славица и Любчо, които са създатели на информационната агенция БГНЕС.

  

 tgt

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg