Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Арестуваха висши македонски дипломати, обвинени в пране на пари

interГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Арести на македонски дипломати в Сърбия разкриха опит за прикриване на голям скандал от страна на Северна Македония. Миналата седмица на граничния пункт Прешево по пътя от Виена за Северна Македония сръбската полиция задържа македонския дипломат Миле Миленковски, който отскоро е на дипломатическа служба в македонската мисия на ОССЕ в австрийската столица. Информацията се потвърждава от няколко дипломати в македонското външно министерство. Според тях, това е голям скандал, зад който стоят престъпления - история, в която участва и Армения и по която Интерпол води разследване.

Задържаният Миленковски е приближен на Виктор Димовски, бивш държавен секретар в Министерството на външните работи и настоящ директор на Агенцията за национална сигурност. Миленковски е бивш консул на РСМ в България в периода 2001-2004 г. и е издирван от Интерпол за пране на пари.

Македонската медия МКД е изпратила запитване до Министерството на външните работи за потвърждение и обяснение, предвид факта, че за подобни събития, свързани със запитването, е безспорно страните да се информират взаимно. Няма отговор до момента.

Добре информирани източници в Министерството на външните работи съобщават, че Сърбия на практика е действала по искане на Армения, която води дело от три години, когато трима дипломати от РСМ, включително двамата задържани, са били в тази страна, откъдето са отлетели в частен самолет с високопоставен служител от бившето арменско правителство, преследван за присвояване на големи суми пари и за фалшифициране на паспорт. Името на Миле Миленковски, който пътувал с кола от Виена за Скопие, фигурира в регистъра на издирваните чрез Интерпол лица, а по случая са били уведомени македонските служби.

Според добре информирани източници, случаят е потулен и е възможно настоящият министър Буяр Османи, който по това време е бил на друга длъжност, да не е бил информиран, като се има предвид, че тази година с неговия подпис Миленковски е изпратен за дипломат в македонската мисия на ОССЕ.

Източници в Министерството на външните работи казват, че тримата дипломати, притежаващи дипломатически паспорти, са формирали неправителствена организация за хора със специални нужди преди няколко години. Източниците обаче задават въпроса как е било възможно случаят да бъде прикрит и след това тази година Миленковски дори да бъде назначен в македонската мисия в ОССЕ?! Дипломати от Министерството на външните работи казват, че този случай ще се отрази на репутацията на страната, която трябва да е сред председателите на ОССЕ за три години.

 

--------------------------------------------

По материали на БГНЕС

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg