Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Местни сърбомани „македонизираха“ посмъртно българския войвода Велко Скочивирски и юнаците му

MIKJГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Поредна мерзост не само към историята, но и към паметта на героите, дали живота си за една Македония, която днес се срамува от тях!“ Тази гневна реакция е на евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Ето и конкретния драстичен случай - в село Клепач, община Прилеп, в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ е поставен монумент на войводата Велко

Скочивирски и неговата чета, загинали в бой с турската армия. Въпреки войнстващия държавен македонизъм, паметникът е оцелял до тази година. Когато местните македонистки гаулайтери го сменят с нов, на който истината за българската народност на комитите е нагло подменена.

Според Джамбазки, това престъпление към паметта на Велко Скочивирски и цялата му чета показва само едно – Република Северна Македония продължава наследените от югославско време тоталитарни и идеологически подплатени антибългарски политики.

„Годината е 2021, а не 1946. Ние не посягаме към чуждата идентичност, но изискваме от Република Северна Македония да не посяга към идентичността на българите там. Нито тази на българите от настоящето преброяване, нито идентичността на онези стотици хиляди, загинали за свободата и благоденствието на Македония“, заявява заместник-председателят на ВМРО.

Поради тази причина А. Джамбазки е отправил към Европейската комисия следните въпроси, свързани с вандалския акт:

1. Какво е отношението на ЕК към поругаването, унищожаването и подмяната на исторически паметници?

2. Какво ще предприеме ЕК за спиране на антибългарските действия в РСМ, които зачестяват все повече?

Днес и Министерство на външните работи на Република България реагира, като връчи протестна нота на временно управляващия посолството на РСМ Владимир Кръстевски. На срещата бе подчертано, че дипломатическата мисия на България в Скопие е установила, че намиращият се в двора на църквата в с. Клепач паметник е бил подменен. Констатирано е, че оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен, премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници. В рамките на провелия се разговор българската страна настоя за предприемане на необходимите действия от компетентните власти на Република Северна Македония за издирване и възстановяване на оригиналния паметник. Подчертано бе, че подмяната на исторически артефакти представлява акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна загриженост, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

 

yyyfr 

 

 

 

 

 

 

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg