Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Премиерът на РСМ подаде оставка след загубата на местните избори. Оттегля се и от кормилото на СДСМ

zamkГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка като премиер и лидер на социалдемократите след слабите резултати на партията му на местните избори, чиито втори тур се проведе вчера, 31. октомври. Очевидно целта му е да прехвърли „горещия картоф“ на преговорите с България за членство в ЕС в ръцете на политическите си опоненти от ВМРО-ДПМНЕ, които заявяват още

по-голяма неотстъпчивост спрямо българските искания. Така че, най-вероятният сценарий за политическото бъдеще на РСМ е една продължителна безплодна турбуленция, по подобие на ситуацията у нас.

Решението на Заев беше предшествано от месеци на спад в популярността на премиера, докато той се бореше да поддържа икономиката на страната въпреки пандемията от коронавирус, а преговорите за евентуално присъединяване на Р Северна Македония към Европейския съюз бяха в застой. Заев заяви, че е против предсрочни парламентарни избори след оставката му.

"Имаме още 2.5 години от нашия мандат. Има възможност за съставяне на прогресивно мнозинство. Донесох свобода и демокрация, а демокрацията означава поемане на отговорност", каза още Зоран Заев.

ВМРО-ДПМНЕ спечели в общо 40 общини, включително и столицата, а СДСМ в 18. Партията на Али Ахмети ДСИ спечели кметските избори в 10 общини. Другите албански формации Албанският алианс/Алтернатива в две общини, а Беса в две общини. Малките формации като ГРОМ, ДПА и ЛДП/ДОМ спечелиха по една община. В три общини гражданите избраха независими кандидати. Кандидатът за кмет на Скопие от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска /която има българско гражданство/ получи 54.66% от гласовете срещу досегашния кмет Петре Шилегов, който събра едва 41.73 на сто. Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ призова за предсрочни парламентарни избори след съобщението за оставката на Заев. Заев беше избран за министър-председател през 2017 г. след 10 години управление на Никола Груевски, чието правителство беше разклатено от огромен скандал с незаконно подслушване, разкрит от самия Заев. През 2018 г. Заев сключи трудна сделка с Атина за добавяне на географското определение „Северна“ към официалното име на страната, за да се разграничи от гръцката провинция Македония. Заев влезе в политиката през 2003 г., като изкара три мандата като кмет на родния си град Струмица и след това стана лидер на социалдемократите през 2013 година.

 

----------------------------

По материали на БГНЕС, АФП, МИА

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg