Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

„Сръбски агенти ни обвиняват във фашизъм, действат като Путин в Украйна“, твърдят българи от Битоля

nssaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Във Вардарско беше запален огънят на българщината в две нови културни институции на местни българи. В Битоля бе открит уютният и просторен офис на Културен център "Иван Михайлов". А в Охрид бе прерязана лентата на първото българско читалище „Искра“. Гости на тези важни събития бе премиерът на България, вице-президентката Йотова, а също депутати и лидери на патриотични

български формации. Между другото, оптимистът Кирил Петков се сблъска „на терен“ с провокаторската политика на местните сърбомани, които се опитват да саботират по всякакъв начин сближаването между София и Скопие. Дано изпълненията на юго-зомбитата да му светнат червената лампичка!

„Цялата югославска агентура вчера беше впрегната, за да всее страх сред гражданите на РС Македония. Те действат по същия начин, както и в най-мрачните времена на югославския диктатор Тито, но и по методиката на съвременния диктатор Путин в Украйна.“ Това заявиха от Културен център "Иван Михайлов" в Битоля. Днес северномакедонският премиер Ковачевски дори призова в България да бъдат открити културни центрове за "македонците", живеещи у нас.

Вчера старите югославски комунистически зомбита от съседно на Битола село бяха организирани и докарани от агентите на Виктор Димовски - директор на македонското контраразузнаване, за да веят обидни транспаранти срещу България.

"По подобие на Путин, който обяви за "фашисти" жертвите на своята престъпна агресия, все още живите мощи на последните сърбомански сатрапи в нашата Македония също определят като „фашизъм“ неизбежното завръщане на българската идентичност в Битоля, Охрид, Велес, Щип... в цялата наша изстрадала страна. Това съвпадение с политическия речник на бившите съветски и техните югославски агенти тук не е нито случайно, нито изненадващо. Те са братя по оръжие и братя по престъпления. Както Путин създаде ДНР и ЛНР в окупирания Донбас, така и Тито създаде Македонската народна република в нашата окупирана родина". Това сподели Люпчо Георгиевски, председател на Културния център „Иван Михайлов“.

Според него, слугите и на двата режима днес отправят обвинения във "фашизъм": югославските червени пенсионери - срещу македонските българи, руските окупатори - срещу украинските патриоти.

„Въобще не ни е страх, няма да ни спрете! Искаме си правата. Българите - в Конституцията, Историческата истина - в учебниците", казаха още лидерите на Културния център от Битоля.

Ето подробности и за случилото се в Охрид.

"Нашата цел е да представим българският бит и култура на гражданите на Охрид и цяла Македония. За тази цел при нас ще има български списания, книги, както художествена, така и историческа литература". Това заяви пред БГНЕС Люпчо Куртелов, председател на сдружението "Балкански хоризонти". Той е потомък на братя Миладинови. На сдружението Илияна Йотова подари икона на св. Иван Рилски, българска класика и сборник с песните на Миладинови.

„Всички институции и ще продължим да работим за защита на правата на българите от РСМ. България няма как да каже „да“ по напредъка за членството на република Северна Македония, докато тези отношения не бъдат регулирани“, заяви Йотова.

Европейският съд за правата на човека в Страсбург никога не е искал от България признаването на македонско малцинство у нас, каза вице-президентката. Тя посочи, че решенията на ЕСПЧ са административни и уважават българската Конституция, която предоставя граждански, а не колективни права.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg