Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Първоначално поделенията в град Свети Николе ще подготвят 100 студенти

lrsewГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще открие свой филиал в град Свети Николе, Република Северна Македония, реши правителството. В него ще се подготвят студенти по три специалности от професионалните направления „Филология“, „Науки за земята“ и „Информатика и компютърни науки“ за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“. Те са избрани

в съответствие с потребностите на региона от висококвалифицирани специалисти за определени професии. Обучението ще се провежда на английски език и студентите, завършили го успешно, ще получават диплома на Великотърновския университет и европейско дипломно приложение.

Предвижда се първоначално да бъдат приети около 100 студенти след придобита степен „бакалавър“. Създаването на поделенията ще удовлетвори образователните потребности на живеещите в региона и ще им осигури достъп до модерно висше образование, което гарантира добро личностно развитие и професионална реализация. Предложението за откриването на поделенията е на ректора на университета във Велико Търново проф. д-р Христо Бонджолов. В мотивите на Академичния съвет се посочва, че по този начин ще се утвърди значението на висшето училище като средище за обучение и изграждане на висококвалифицирани специалисти. С откриването на поделенията Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще развие на по-висока степен международната си конкурентоспособност и ще подкрепи провежданата дългогодишна политика на България както за привличане на чуждестранни студенти, така и за задълбочаване на доброто взаимодействие в областта на образованието и науката с Република Северна Македония.

Свети Николе е малък градец недалеч от Скопие. В XIX век Свети Никола е голямо смесено българо-турско село. Турското име на селото е Клисели. През 1900 година според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) село Свети Николе (Клисели) брои 1100 българи християни и 800 турци. Всички християнски жители на градчето са под върховенството на Българската екзархия. Според статистиката на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“) в 1905 година християнското население на Свети Николе се състои от 1440 българи екзархисти и в града има 1 основно и 1 средно българско училище. В 1910 година селото пострадва при обезоръжителната акция. Българският първенец Коле П. Пандов е пребит, жена му – мушкана с щикове, а дъщеря му рязана по ръцете. Жестоко е пребит и първенецът Наце и зет му.

След Междусъюзническата война в 1913 година селото попада в Сърбия. На етническата си карта от 1927 година Леонард Шулце Йена показва Клисели (Kliseli) като смесено българо-турско селище. В 1994 година градът има 13 292, а в 2002 година – 13 746 жители.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg