Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Тази нощ СДСМ взе решение да бъде прието френското предложение

kobabaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Последната Берлинска стена в Европа – между братските народи на България и РСМакедония - е на път да бъде съборена. Въпреки „бурните“, платени от Белград и Москва, протести на опозицията в лицето на Християн Мицкоски /чиято съпруга е с български паспорт/ и „левичаря“ с вид на хипи Митко Апасиев, водещата управляваща партия СДСМ взе историческото решение преговорите с ЕС да започнат незабавно.

Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ в РС Македония единодушно подкрепи френското предложение за започване на преговори на страната за членство в ЕС. Заседанието се проведе късно тази нощ. В съобщението от партията се казва, че “решението е взето в полза на държавните и национални интереси, както и на стратегическите цели за членство в ЕС”. С това си решение на практика партията на премиера Димитър Ковачевски одобрява започването на преговори за пълноправно членство в ЕС съгласно предложената Преговорна рамка от 30. юни от страна на Франция, която по това време бе председател на Европейския съвет.

Според прес-съобщението на СДСМ, “партията категорично застава зад безусловното зачитане на езика, идентичността, както и на историческите и културни специфики на македонския народ, за които не се преговоря с ЕС по никакъв начин”. От партията на Ковачевски очакват тези принципи да бъдат подкрепени “от всички политически формации в Народното събрание съгласно парламентарните процедури”. Припомняме, че основният коалиционен партньор в правителството на СДСМ - Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети вече категорично подкрепи френското предложение. Другият коалиционен партньор – ВМРО-Народна партия на екс-премиера Любчо Георгиевски – също е „За“. В парламента само депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата проруска “Левица” са против предложението, но те са в малцинство.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg