Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Състоянието му е стабилно. Днес на обед – непартиен протест в София против терора срещу македонските българи

hrisГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Още вчера, 20. януари, нападнатият в гръб от пияна сърбоманска компания българин от Охрид – Християн Пендиков бе евакуиран с българския правителствен самолет "Фалкон". Понастоящем той е на лечение във Военномедицинската академия в София, състоянието му е стабилно. Но възстановяването му ще продължи поне две седмици, съобщават лекуващите лекари. Днес /21. януари/ от 12:00 часа пред сградата

на Европейската комисия (ул. Раковска 124) в София ще се проведе протест в подкрепа на пребития в Охрид македонски българин и въобще срещу систематичния терор, оказван срещу българите в съседната ни Република Северна Македония, чийто управляващ елит е на дистанционно командване от Белград.

"Справедливост за Християн от Охрид! НЕ на дискриминацията на българи", е мотото на протеста. "Събитието е строго неполитическо и непартийно. Всички са добре дошли като обикновени граждани", обявяват във фейсбук организаторите на протеста в знак на съпричастност с Християн и против дискриминацията на българите в Македония.

"Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Искаме незабавна реакция от българските институции, осигурени права на българите в Северна Македония и изпълнено наказание на извършителите! Нека Европейските институции най-накрая бъдат гарант за правата на българите!", призовават организаторите.

Пендиков е с множество спукани прешлени, ребра и счупена челюст. Той бе нападнат в 22 часа на 19. януари в гръб от Илия Спасески и още двама души пред заведението "Тино". Преди да напусне бара, той е бил обиждан и провокиран от компанията на Спасески с целия официален арсенал от държавната идеология в РС Македония - бугараш, татарин, фашист, ще ви ... майката българска.

Пендиков е секретар на местното българско сдружение и е единственият, който публично защитава своята принадлежност и произход. Преди месец той бе в София и подробно описа случващото се с българите в РСМ, но до момента няма нито една официална реакция нито в София, нито в Скопие за описаните от Християн Пендиков случаи на терор и репресии върху местните българи.

Българският посланик в Скопие оповести, че част от нападателите на охридското момче вече са арестувани, останалите са обявени за национално издирване.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg