Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Младият кинофестивал в Стара Загора набира скорост

02ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Наближава стартовата дата на третото издание на кинофестивала „Златната липа" (30 май – 3 юни), който ще покаже в извънконкурсната програма три нови заглавия на български игрални филми. Това са „Прелюбодеяние" (2014), „Събирач на трупове" (2015) и „Омбре" (2014), създаден по едноименния роман на старозагореца Емил Тонев, който е и сценарист на филма. "Омбре" на режисьора Захари Паунов е определян като "балкански уестърн"; в него участват Валери Йорданов, Стефка Янорова, Любомир Бъчваров и Иван Ранков. Филмът получи "Златна роза" на филмовия фестивал във Варна през октомври за постижения в актьорските изпълнения. Емил Тонев, който е роден в Шипка, е писател, сценарист и журналист, автор на книгите "Граница" , "Цветовете на вълчия сън" и "Омбре". Сценарист е на игралните филми "Граница" и "Сомбреро блус", сценарист и режисьор е на документалния филм "Имам една идея" (1997, в съавторство с Илиян Симеонов).

А във филма, който представя България в конкурсната програма на „Златната липа" - нашумелия зад граница игрален филм „Урок" (2014 г.), участва и актьорът Христофор Недков - едно познато и обичано име от старозагорската театрална сцена. „Урок" е създаден по действителен случай от недалечното минало. Авторите Кристина Грозева и Петър Вълчанов се вдъхновяват от историята на 37-годишната учителка по български и английски език в плевенското село Славяново Поля Даскалова, която през 2010 г. обра банка с пистолет-играчка и отмъкна 21 600 лв. под заплахата да изгуби ипотекираното си жилище. Преди „Урок" Фори спечели много почитатели и с участието си в игралния "Аварийно кацане" на БНТ. „Урок" е откупен за разпространение в САЩ и още 14 държави, а от 15 май най-сетне тръгва и по екраните у нас. Но зрителите на „Златната липа" ще могат да го гледат безплатно като част от конкурсната програма на фестивала.

Част от програмата, посветена на „100 години българско кино" ще бъдат съпътстващите прояви на фестивала „Златната липа" – дискусия с участието на Марта Вачкова, Андрей Слабаков и Момчил Карамитев, които ще разкажат за емблематичните български актьори Григор Вачков, Петър Слабаков и Апостол Карамитев. Актьорът Ивайло Христов ще представи книгата си „Актьорът в киното", а драматургът Юрий Дачев - книгата си, посветена на една от най-забележителните български актриси, създала големи роли в киното ни - Емилия Радева.

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg