Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

След като бъдат рехабилитирани, летящите животинки ще бъдат пуснати на свобода

prilepГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Новите обитатели на Спасителния център за диви животни край Стара Загора са четири бездомни прилепа. Те пристигат чак от Русе, със съдействието на Регионалната инспекция по околна среда и води. Били са открити при отсичането на дърво в града, където са зимували. В дървото е пребивавала цяла колония, като за съжаление, другите прилепи са били открити мъртви.

Подобно на мечките, през зимата прилепите са с понижени жизнени функции – в състояние на хибернация. В такова състояние те не могат да отреагират на опасностите. Оцелелите четири пациента (един мъжки и три женски) ще бъдат рехабилитирани в Спасителния център, единият е със счупено крило и се налага операция. Женските ръждиви вечерници мигрират, за да отгледат своите малки;има случаи, когато маркирани женски прилепи от България са установени чак в Украйна! Ето защо трябва да бъдат пуснатина свобода навреме, за да реализират успешно своето дълго пътуване и жизнения си цикъл.

Ръждивите вечерници са типично горски видове, които поради унищожаването на равнинните гори са се приспособили за живот в градовете. Там, обикновено обитават фуги на панелни блокове и други убежища в сгради, или както е в случая – типичните си убежища в стволове на дървета.Прилепите са изключително уязвими и полезни животни. Много видове живеят редом с нас в градовете и са наши диви съседи. 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg