Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Правителството задели спешно 20 млн. лева за борба с вирусното заболяване

kravaГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

В ОДМВР – Стара Загора се е провело работно съвещание с участието и на служители от Областната дирекция по безопасност на храните – Стара Загора. На съвещанието са били обсъдени съвместни действия във връзка с констатираните огнища на болестта „Заразен нодуларен дерматит“ по говедата в селата Воденичарово, Старозагорскаобщина и с. Бяло поле, община Опан и констатирани такива в община Димитровград. Болестта е известна и с разговорното име „грапава кожа“. Заболяването е вирусно и много опасно – води почти сигурно до смърт на заразените животни. Добрата новина е, че не засяга хората. В Старозагорска област бяха умъртвени над 30 говеда, за да не разнасят зараза. Правителството отпусна близо 20 млн. лева за спешни мерки против епидемията. Очаква се другата седмица да бъдат внесени около 150 000 ваксини, за да се овладее тревожната ситуация.

В изпълнение на издадена заповед на областния управител инж. Ранов за забрана на движението и транспортирането на едри преживни животни, с изключение на тези предназначени за незабавно клане до месодобивно предприятие, и забрана за провеждането на пазари и изложби на говеда на територията на областта, ще бъдат извършвани съвместни проверки на полицията и ОДБХ – Стара Загора.

Служителите от Пътен контрол, Охрана на обществения ред и Териториална полиция ще извършват ежедневни проверки за спазване забраната за транспортиране на едри преживни животни на територията на област Стара Загора.

             

             

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg