Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

bagaturГБ

В съботната вечер на 20 септември славният български хан Тервел ще бъде посрещнат тържествено в Античния форум на Стара Загора. Всъщност, от 19,00 часа е началото на културно-историческата атракция „Тервел в областта Загора". Възстановката, в която участват над 100 доброволци, ще пресъздаде тържественото посрещане на хан Тервел в средновековния град Берое. Тя е съвместна продукция на Регионалния исторически музей – Стара Загора, сдружение „Различният поглед", Прабългарската школа за оцеляване „Багатур" и „Легио Прима Италика" - Свищов. Пищното събитие е част от програмата на фестивала „Различният поглед", който ще се проведе за седми пореден път в Стара Загора в дните от 18 до 21 септември.
Повод за тази възстановка е фактът, че след 708 г. средновековният град Берое влиза в пределите на българската държава именно при хан Тервел. Именно първородният син на хан Аспарух, който е една велика историческа личност, изявява качества на държавник, политик и отличен стратег и остава в историята с факта, че спасява Европа от арабската инвазия. Сценарият за възстановката е разработен от Мариана Минкова - главен уредник в отдел "Нумизматика" в Регионалния музей и доктор по археология. Целта е така да се популяризира фактът за помощта, която Тервел оказва на Византийската империя като възпрепятства арабските нашественици да навлязат в Европа, за което е канонизиран като светец от Източната и Западната християнска църква - свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа.
През целия утрешен ден от 10.00 до 18.00 ч. на античната улица ще се представят различни атракции и забавления като екстремни скокове върху въздушна възглавница, алпийска стена, стрелба със спортен лък, уъркшопове по кокили, комикси, месене на хляб, жонглиране, интерактивни исторически игри, Детска сцена за таланти, уличен цирк, историческа възстановка със занаяти, оръжия, древен бит, музика и кухня.

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg