Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

По този начин митрополитът припомни Христовия урок по смирение

umiХристо ХРИСТОВ

За пръв път от близо шест десетилетия Старозагорският митрополит Киприан изми вчера краката на 11 свещеници и един мирянин в катедралния храм "Свети Димитър" в Стара Загора. За последно ритуалът е бил извършван от митрополит Климент през 60-те години на миналия век, когато поради страх от преследване е бил изпълнен в мъглижкия девически манастир "Свети Николай Чудотворец". Дядо Киприан припомни, че умиването е повтаряне на урока по смирение, преподаден от Спасителя на неговите 12 апостоли.

Вчера митрополитът благослови деца от Неделното училище при храма "Света Троица", които боядисаха великденските яйца. От амвона на черквата, където през Руско-турската освободителна война са били изклани хиляди старозагорци, а самият храм е бил обстрелван от турската артилерия, митрополитът прочете своето Великденско послание, което завърши с думите: "Нека по съвета на златоустия църковен проповедник св. Йоан, архиепископ Константинополски да влезем всички в радостта на своя Господ! И първи, и последни, да приемем своята награда! Богати и бедни, заедно да ликуваме! Трудолюбиви и лениви, да почетем този ден на всемирно тържество! Постили и непостили, да се възвеселим сега!.."

Тази сутрин в 4:00 часа владика Киприан начело на 7-членна делегация отлетя с правителствения „Фалкон“ за Иерусалим, откъдето ще донесе в събота Благодатния огън. Очаква се огънят да пристигне към 19:30 часа в събота на столичната аерогара, откъдето в няколко лъча ще замине по епархиите в цялата страна. В неделя, след като отслужи пасхалното богослужение и прочете евангелието на няколко езика, владиката ще отвори вратите на Митрополитския дом за всички свои епархиоти.

 

 

  

 tgt

 

   kij

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg