Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

На входно-изходните артерии на Стара Загора вече се извисяват православни кръстове

krustГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Св. Синод на свое заседание в пълен състав е разгледал писмо на Старозагорския митрополит Киприан, с отправена молба за одобрение решения на Старозагорския епархийски съвет, относно учредяването на ордени 

на името на св. прпмчк. Игнатий Старозагорски и св. апостол Карп. На основание чл. 204, ал. 3 от УБПЦ – БП, Синодът е одобрил учредените от Старозагорския епархийски съвет ордени.

И още една добра новина и похвално начинание на дядо Киприан – по негова идея, на четирите входно-изходни пътни артерии на Града на липите, на върха на огромните пилони с националния ни трибагреник, вече са монтирани православни Кръстове. Поздравления и за старозагорския кмет Живко Тодоров, който е подкрепил доброто начинание!

Какъв е смисълът, може да се запитат някои? Тази благочестива традиция най-добре е развита в днешна Молдова, където православната вяра е много силна и жива. Там на входовете на всяко населено място и до всеки водоизточник са поставени огромни, почти четириметрови дървени Разпятия. Известно е, че Христовият Кръст е най-силното оръжие срещу „видими и невидими“ врагове, най-сигурната защита от всякакви опасности. Тръгвайки на път, всеки пътник се покланя на Кръста и се прекръства с кратка молитва към Господ – да го запази по време на пътуването от всякакви беди и заплахи. А при влизане в селището, се прекръства и се покланя на Кръста с благодарност, че Бог го е запазил невредим по време на пътуването… Така, ако и ние, българите, живеем пълноценно своята православна вяра, със сигурност ще излезем от челото на смъртоносната класация за най-много загинали вследствие на автомобилни катастрофи.

 

  

 tgt

 

   kij

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg