Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Унищожава ли се ракетно гориво на полигона? И още – за оръжейните милионери, за държавните чиновници, за параваните и за лапнишараните

rdvГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

В този текст ще стане дума, че на този свят няма нищо случайно, а напротив – всичко се намира в безупречна причинно-следствена връзка. И още – че няма нищо тайно, което да не стане явно. Рано или късно. 

Главни герои в нашата история са един оръжеен търговец и Държавата. А основната жертва в нея са старозагорци в частност, но и цялото народонаселение на България като таргетна група за измами в особено крупен размер.

Търговецът милионер се нарича Десислав Борисов Делев.

Има двойно гражданство – българско и израелско. Което говори за произхода и връзките му.

Името му се свързваше с доставките на едни 30 бронирани джипа „Пустинна котка“ за някакви си 46 млн. лева за Военното министерство. Да, от Израел. Сделки, от които яко намирисваше на корупция.

В Търговския регистър името на Десислав Делев фигурира като съсобственик, директор, собственик, управител или акционер в няколко десетки фирми, в чиито наименования има думички като

Гънс, Армс, Дифенс, Милитъри, Секюрити,

Пауър, Спешъл, Вип, Берета.

„Берета трейдинг“ ЕООД стана скандално известна след страховитите взривове край Петолъчката край Сливен. На 5 юни 2012 година след експлозии в базата на фирмата, предизвикани при утилизация на стари армейски боеприпаси, бяха изпепелени трима души, други трима бяха ранени, щетите надхвърлиха 40 млн. лева.

Според разследване на журналиста Григор Лилов, милионерът Делев не е утилизирал старите боеприпаси на БА според предписанията /чрез изгаряне или взривяване/, а неговите работници са разснарядявали снаряди и зенитни ракети „Двина“, за да се използва взривното им вещество /тротил и хексоген/. Незаконно. След това са продавали този взрив. Пак незаконно – на мафията и на терористични организации. Но… Всичко това е ставало със знанието на ЦРУ и МОСАД, които чрез българското си мюре Делев са ловували /обезвреждали/ арабски терористи. Всичко това се е случвало през годините 2008 – 2012… Но, дори да си най-тъпият джихадист /и умирането с радост в името на аллах да ти е длъжностна характеристика/, в един момент, след четири години издънки, ще ти светне червената лампичка и на теб! Става дума за това, че КПД-то на твоя джихад е отчайващо нисък… Какво можеш да направиш тогава, освен да си го изкараш на мюрето! Да, самият Десислав Делев намеква, че става въпрос за въздействие отвън, при което само за 2 часа са били унищожени 12 сгради в база „Мараш“. Не закъсня отговорът на джихадистите и спрямо патрона на Делев – МОСАД. Терористичният акт на летището в Сарафово на 18 юли 2012 срещу израелски туристи може да се тълкува точно така…

Но нека не се отклоняваме прекалено от темата. Проточилото се три години дело за взривовете край Петолъчката завърши с пълно оневиняване на Десислав Делев и неговите подчинени. След като вината беше прехвърлена върху Министерството на отбраната… Но преди месец Прокуратурата внесе нов обвинителен акт срещу оръжейния мултимилионер. Ако обвинението бъде доказано,  Делев го очакват нерадостни старини зад решетките.

Но не това е най-интересното в нашата история.

След взривовете край Петолъчката през 2012, тогавашният зам.-министър на отбраната /и настоящ министър на МВР/ Валентин  Радев изнесе любопитна информация, свързана с утилизацията на стари боеприпаси у нас. Фирмите, които имат разрешение за утилизация в страната са 8, но само 4 от тях практикували унищожение на боеприпаси. Сред тези четири е и обсъжданата от нас „Берета трейдинг“. По повод взривовете Десислав Делев пък е заявил тогава, че дружеството му се занимава от 10 години с утилизация на боеприпаси, но досега не е имало подобен инцидент.

Обърнахте ли внимание – 10-годишен утилизационен юбилей и практически опит! Ако върнем лентата с 10 лета назад, ще си спомним, че през лятото на 2002 година царското правителство отвори вратичка в закона за ОВОС, за да могат през есента на същата година на Централния артилерийско-тактически изпитателен полигон край село Змейово да бъдат унищожени бойните глави на ракетите СС-23, Скъд и Фрог на БА. Тази дейност /взривяването/  предизвика бум от алергии и астми у местното население. Две години по-късно жителите на Стара Загора и на Розовата долина бяха подложени отново на екологичен терор – обгазявания, довели до страшни поражения върху околната среда и здравето и живота на местните, над 200 000 жители!

По аналогия с есента на 2002 година, основните подозрения паднаха върху незаконни дейности на военния полигон. Излязоха наяве и данни за 14 частни фирми, използващи услугите на полигона. Сред най-активните от тях е „Берета трейдинг“. Която по онова време не е внасяла оръжия, а е

УТИЛИЗИРАЛА СТАРИ БОЕПРИПАСИ.

Как?

Ще ви припомня отговора на тогавашния депутат Златко Златев, член на Специалната парламентарна комисия за разследване на обгазяванията на Старозагорски регион. „Законът за класифицираната информация не ми дава право да влизам в детайли, но само мога да кажа, че се унищожават боеприпаси, и то по най-евтината и най-нещадяща околната среда технология.“

Ало, Десислав Делев, какво имате да кажете по въпроса?

Вместо Делев и компания, думата взема лично тогавашният президент Георги Първанов. Без да се колебае, той дава интервюта, в които като Александър Матросов брани полигона и хвърля вината върху ТЕЦ-овете в „Марица Изток“. Добре, но тецовете съществуват от 50 години и в техните емисии преобладава серният диоксид. Докато замърсяванията от 2002 – 2004 представляваха смъртоносен коктейл от азотни окиси, хлорни съединения, тежки метали. Това поне бе доказано от специалистите от института за опазване на околната среда „Синлаб“ от Щутгарт… Вие сещате ли се за някаква причина, която да обяснява подобно поведение на Президента?

Още по-лошото е, че имаме аналогичен случай и в наше село. И то, с днешна дата. Става въпрос за настоящия старозагорски кмет. При среща с Живко Тодоров, той повтаря едно към едно тезата на президента Първанов. Че виновни за обгазяванията на Старозагорски регион били виновни ТЕЦ-овете! Странно сходство… Повтарям аргументите си пред него, но той не иска да се съгласи с тях. Бърза…

Опитвам да го заинтригувам с обстоятелството, че обгазяванията на Стара Загора не са затворена страница. Защото има информация, че и в момента действат договори за унищожаването на течното ракетно гориво, останало от гореспоменатите ни ракети СС-23, Скъд и Фрог. И това става на полигона.

Младият кмет се замисля за секунда-две. После казва, че без доказателства подобни твърдения са само слухове. Слухове, които ще се отразят негативно на туристопотока към Старозагорските минерални бани…

Така.

Търсим доказателства.

Пиша искане за достъп до информация на Министерството на отбраната.  С няколко въпроса. Две седмици по-късно получавам и отговорите от името на зам.-министър Запрянов:

„1. Унищожено ли е вече ракетното гориво /и окислителя/ на ракетите СС-23, „Скъд“ и „Фрог“  - къде и как?

- Ракетните комплекси и свързаното с тях оборудване, материали и компоненти са унищожени през 2002 г., в изпълнение на Меморандума за разбирателство на Република България и правителството на Съединените американски щати.

2. Ако в момента се унищожава – къде и как?

- В момента не се унищожава ракетно гориво.

3. Какъв е точния химичен състав на ракетното гориво и на окислителя на „българските“  ракети, които бяха подложени на унищожаване през есента на 2002 година?

 - Визираната информация е класифицирана с ниво на сигурност “секретно“.

4. Съдържат ли се под някаква форма в компонентите на ракетните двигатели токсични вещества от сорта на хептил/гептил и други подобни – и какви мерки са взети за неутрализирането на тези вещества?

- Ракетните горива и окислителя не съдържат хептил/гептил.

5. Ако гореспоменатото ракетно гориво е вече унищожено /или се унищожава в момента/ на територията на България, спазен ли е Законът за опазване на околната среда в частта за Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/?

- Осъществяването на контрола за изпълнение на ОВОС по Закона за опазване на околната среда не е в компетенцията на Министерството на отбраната. Оценка на ОВОС се извършва от Министерството на околната среда и водите.

Освен това, не е възможно да бъдат предоставени заявените документи: заповед за унищожаване на ракетното гориво, договори с изпълнителите на тази поръчка и Решение по ОВОС, тъй като същите не са налични в Министерството на отбраната.“

Така.

Но в лични разговори с хора от оръжейния бизнес те признават, че техни колеги

наистина унищожават ракетно гориво.

И понастоящем. Само че лично те не виждали какъв е проблемът – защото унищожаването на ракетното гориво не било по-опасно от горенето на едни нафтови печки, да речем…

Проблемът, обаче, е такъв – че се крие Истината. Което означава, че ракетното гориво може да е унищожено, но може и да не е унищожено. Че горивото може да е наше, или пък да е внесено от чужбина. А изгарянето му може да е безопасно, но може и да не е толкова безопасно. Че „слуховете“ за нерегламентирани дейности на полигона могат да пропъдят клиентите на Старозагорските бани. Но тези „слухове“ могат да спасят живота и здравето на нашите деца… Да припомням ли, че проведеният през 2007 година здравен скрининг върху 10 000 деца показа, че децата на Стара Загора боледуват 5 /пет!/ пъти повече от респираторни заболявания в сравнение с децата в екологично чистите общини?

Да, проблемът е, че около Змейово продължава да мирише.

И зловонието на лъжата ще продължава да ни трови, докато има желаещи да вземат едни „лесни“ пари. И докато има едни висши държавни чиновници, които спускат параванчето. И така схемата става невидима и почти екологично чиста.

Но цената я плащаме ние, лапнишараните…   

 

  

 lfswt

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg