Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Има ли връзка замърсяването с унищожаването на бойните глави на ракетите?

gazГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Регионална здравна инспекция – Стара Загора е забранила употребата на питейната вода в старозагорското село Казанка за пиене и за приготвяне на храна заради високо съдържание на уран.

"Направени анализи в лаборатория на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН от два водоизточника показват концентрации 0,055 mg/l за ниска зона и резултат 0,045 mg/l за висока зона, които стойности са над максималната от 0,03 mg/l на естествен уран в питейна вода в село Казанка", пишат в прессъобщение от институцията.

От РЗИ са разпоредили водоснабдителното дружество да достави с водоноски на населението в село Казанка вода за питейно-битови цели. Местни медии съобщават, че и двата водоизточника на селото се намират на територията на Змейовския изпитателен полигон, където преди 16 години бяха унищожени бойните глави на ракетите СС 23, Фрог и Скъд. После журналисти разкриха, че на полигона се извършва и нерегламентирано унищожаване на стари боеприпаси на натовски армии от страна на частни фирми – утилизатори. Дали уранът в питейната вода има връзка с тези дейности, които трайно отровиха почвата и вдигнаха петкратно заболеваемостта на старозагорските деца от респираторни заболявания по онова време?

 

  

 lfswt

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg