Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Талантливата старозагорка получи икона на св. Злата Мъгленска, патрон на наградата

desГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

В София се проведе официалната церемония по връчване на годишната награда на Държавната агенция за българите в чужбина „Българка на годината 2017“.

Тържеството бе открито от председателят на ДАБЧ - Петър Харалампиев, който в своето изказване постави акцент върху ролята на българката в съхраняване на хилядолетните традиции и семейни ценности на българската духовна култура. Публиката бе запозната с дейността на всяка една от 15-те номинирани за отличието българки, които със своята активна дейност през последната календарна година са допринесли за опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света. В списъка на номинираните личат имена на достойни българки, живеещи в Аржентина, Канада, Украйна, Италия, Румъния, Чехия, Хърватска, САЩ, Австрия, Испания, Норвегия, Кипър. Сред тях е и доайенката Мария Манолова – Мотейлова от Прага, която е сред основателите на чешката телевизия и наскоро отпразнува своя 90-и рожден ден.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви избора на специалната комисия. Носителка на наградата в деветото поредно издание на инициативата е Десислава Стефанова, създател и ръководител на Лондонския български хор за народни песни (The London Bulgarian Choir), основател и ръководител на Швейцарския български хор в Цюрих (Тhe Swiss Bulgarian Choir), преподавател по народно пеене в Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания. От ръцете на Илияна Йотова лауреатката получи икона на св. Злата Мъгленска, патрон на наградата „Българка на годината“ на ДАБЧ.

Коя е Десислава Стефанова? За старозагорци този въпрос е излишен. За таланти като нея съществува определението – ангелогласна. 50 души пеят прекрасно, но над всички се извисява - винаги разпознаваем и пленителен - гласът на тази невероятна българка, родена в Стара Загора. Дълъг е пътят ѝ – от музикалното училище в родния ѝ град, през езиковата гимназия, през Детско-юношеския ансамбъл „Загорче” и Студентския ансамбъл „Зорница”, до певица и концертмайстор в Националния ансамбъл „Филип Кутев”.

Трябва да сте чули Деси Стефанова и Лондонския български хор, за да разберете, че казаното за нея винаги е малко. Да изпълваш с почитатели редовно и с успех концертните зали на един от най-големите световни центрове, сред които Уестминстерското абатство, Ройъл фестивал хол, Ройъл Алберт хол, Кадоган хол, Барбикан хол. Да звучи българският глас във филми като „Троя” с Брад Пит, „Атлантис”, „Бен Хур”, „Червената планета”, „Елизабет, кралицата – девица” (спечелил наградата „Айвър Новело” за най-добра телевизионна музика)... Да концертираш с рок-групата „Давс” или в днешните времена на пристрастяване към електронните игри да си част от саундтрака на творенията на Майкрософт – HALO 4 и HALO 5. Да участваш във всяка българска изява – било благотворителна, било в посолството, било на фестивалите на българската култура в Лондон или другаде по света.

България е родила и създала много певци със световна слава, но значението на Деси Стефанова не е само в това, че с гласа си пленява, а в това, че заради този глас и заради личността ѝ на педагог – омайник, тя съумява да накара толкова много хора от други нации да се влюбят не само в нея, а и в България. Истински посланик на родината ни, на неподражаемия ни фолклор, тя е магнит, към който се прилепват хиляди. По някакъв начин тя ги прави българи в минутите, когато пее с тях или за тях.

Честито на Маестра Десислава Стефанова!

 

  

 lfswt

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg