Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Открит е нов чист водоизточник, но местните ще пият още няколко месеца от водоноските

radЙовка НИКОЛОВА

Повторните изследвания на питейната вода на старозагорското село Казанка установиха повишена алфа-активност. При максимално допустима стойност от 0.1 Bq/l, общата алфа-активност е 0.912 Bq/l. 

Досега беше ясно, че в питейната вода на Казанка има наднормени стойности на естествен уран, за което стана известно в средата на март, когато бяха оповестени резултатите от първите проби, взети от две различни чешми. Данните тогава сочеха, че установеният наднормен уран бе 0.055 мg/l и 0.045 mg/l, при норма от 0.03 mg/l. През март обаче не беше съобщено, че е установено превишение на обща алфа-активност, за която се съобщава сега.

Във връзка с последните резултати от РЗИ – Стара Загора, оповестиха, че забраната за ползване на питейна вода в Казанка остава в сила и населението ще се снабдява, както и досега – с водоноски на ВиК – Стара Загора.

От РЗИ са издали предписание на ВиК – Стара Загора, за извършване на „допълнителен анализ за определяне на конкретни радионуклиди с цел определяне на индикативната доза и здравния риск за населението, както и за провеждане на завишен мониторинг на водата, предназначена за питейно-битови цели в населеното място, при крана на потребителя“. Мониторингът ще се извършва четири пъти сезонно в годината, като се изследват контролното ниво на обща алфа-активност, обща бета-активност и естествен уран, гласят още предписанията на РЗИ.

От здравната инспекция уточняват още, че на 24. април ще бъдат взети нови проби на питейна вода от Казанка, които ще се изследват за обща алфа-активност, обща бета-активност и естествен уран, но този път не в Националния център по радиобиология и радиационна защита в София, а в РЗИ – Пловдив.

Колкото обаче и проби да бъдат взети, докато не бъде установен източникът на урана, проблемът няма да бъде решен. Припомняме, че изворите, захранващи с питейна вода Казанка, се намират на военния полигон „Змейово“. Военните обаче отричат, че те са виновни за наднормените стойности за радиоактивния метал и отдават това на естествения фон, въпреки че в Старозагорска област няма уранови находища.

С източника се зае и прокуратурата, но към момента няма индикации, че той е идентифициран. Добрата новина е, че от ВиК – Стара Загора са открили нов водоизточник за с. Казанка на 177 метра дълбочина, с чиста вода. Но, за да влезе той в употреба, са необходими преминаването през редица процедури – обособяване на санитарна охранителна зона с решение, което трябва да бъде взето от Общински съвет Стара Загора, разрешение за водоподаване от Басейнова дирекция – Пловдив, и др., което ще отнеме месеци.

 

 

   

   

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>8°C
Облачно с дъжд
Температура: 8°C
Усеща се като: 6°C
Вятър: североизток
Сила: слаб, 3.7 m/s

Времето със sinoptik.bg