Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Смяната на турско-арабските имена ще приключи в края на месец май

antГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

През 2014 година по предложение на общинските съветници от ВМРО и АТАКА Общинският съвет в Стара Загора взе решение за преименуването на всички местности в 51 населени места на територията на общината.

През 2017 г. временната комисия, включваща представители на ГЕРБ, НФСБ, АТАКА, ВМРО и Реформаторски блок, започна своята работа. Днес на извънредна сесия на Общинския съвет бяха предложени 836 преименувани местности, които ще бъдат гласувани на редовно заседание на 31 май 2018 г.

Така беше завършен един процес, започнал още през далечната 1878 г. от нашите предци. Основна заслуга за това нещо имат общинските съветници Михаил Михайлов от АТАКА и Антон Андонов от ВМРО. В хода на работата си членовете на комисията са се натъкнали на множество неразбираеми за съвременниците наименования, част от тях се оказали смесица от турско-арабски и стари български думи. Сред тях например е словосъчетанието „съборената кюприя“, което в буквален превод означава „събореният мост“. Запазени са топонимите с корен от езика на далечните предци траките, сред тях е и аязмо (лечебен извор). При изготвянето на списъците, които вече са предоставени на селските кметове, е използвана експертизата на дългогодишни университетски специалисти – османисти. Част от старите имена са преведени буквално, други са по аналогия, трети са изцяло нови. От комисията настояват, че собствениците на имоти в местностите с променени имена няма да заплащат такси при вадене на документи. От там припомнят, че по сходен начин е било процедирано през 30-те години на миналия ХХ в, когато са сменени старите турско-арабски имена на стотици селища с български. Справка показва, че само от август до декември 1934 г. с девет заповеди на тогавашния министър на вътрешните работи и народното здраве Петър Мидилев са променени имената на 1875 населени места, сред които и на 14 града. От тогава датират наименованията на Смолян, Асеновград, Несебър, Златоград, Девин и др. Подготовката за този процес обаче датира още от 1925 г. при управлението на Народния сговор с премиер проф. Александър Цанков. През 1906 г. пък само в сегашната Старозагорска област са променени имената на 347 села. Решението за смяната на топонимите трябва да бъде взето с обикновено мнозинство на редовното за май заседание на старейшините.

 

   

   

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>11°C
Облачно със слаб дъжд
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 3.1 m/s

Времето със sinoptik.bg