Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Велислав Попов заслужи Наградата за мъжка роля

filmХристо ХРИСТОВ

Лента, вдъхновена от феминистичното движение в Швейцария през 70-те години на миналия ХХ век, е носителят на голямата награда от шестото издание на Фестивала за ново европейско кино „Златната липа“,

който се провежда в Стара Загора. Филмът на живеещата в Ню Йорк режисьорка Петра Волпе „Божественият порядък“ е бил избран единодушно, коментира председателят на международното жури Юрий Дачев. Кинокритиците напомнят, че „Божественият порядък“ стана хит миналата година при премиерното му представяне на Tribeca Filmfestival, където взе наградите „Нора Ефрон“ за най-добра актриса в международен филм и на публиката.

Призът за най-добра женска роля отпътува за Сърбия. Спечели го Горица Попович от филма „Кози уши“ на Марко Костич. Тя е позната у нас от филма“Тъмната страна на слънцето“, където играе с Брад Пит. Статуетката на „Златната липа“ за най-добра мъжка роля журито присъди на българския актьор Велислав Попов за участието му във „Вездесъщият“ на Илиян Джевелеков, който стана любимец на зрителите по време на миналогодишния фестивал „Златна роза“. С награда се сдоби и френският „Корпорация“ на режисьора Никола Сисол, той бе отличен от Съюза на филмовите дейци в България.

50 филма – игрални, документални и анимационни, бяха показани в рамките на фестивала, достъпът до двете зали, където вървяха прожекциите, беше безплатен благодарение финансовата подкрепа на Община Стара Загора.

Специалната награда за цялостен принос към родното киноизкуство бе присъдена на навършилия скоро 70 години актьор Васил Банов. Сред зрителите през петте фестивални дни бяха легендарните изпълнители на десетки роли като Васил Михайлов, Гинка Станчева, Емилия Радева и Любен Чаталов.

 

   

   

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>11°C
Облачно със слаб дъжд
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър: североизток
Сила: слаб, 4.1 m/s

Времето със sinoptik.bg