Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Храмът „Св. Иоан Рилски“ е построен през 1932 година към старозагорската болница

bolГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

С решение на Общото събрание на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора сградата на църквата „Св. Иоан Рилски“ в двора на болницата, превърната от 1949 г. в морга, отново се връща на Старозагорска митрополия.

Това става възможно след 28 години преговори и настоявания от страна на Църквата. За решението съобщи о. д-р Йордан Карагеоргиев, началник на Културно-просветния отдел на Старозагорска митрополия, който беше основен двигател за възстановяването на болничния храм. Запознати със случая подчертават приноса на зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов (бивш председател на ОбСъвет - Стара Загора), който многократно подпомага внасянето на предложението за решение и осъществяваше връзката със Здравното министерство. Историята - през 1932 г. в Старозагорската държавна болница е изграден болничен храм. По това време болницата разполага с 400 легла, 83 души персонал, от които 13 лекари. Църквата е посветена на св. Иоан Рилски. Осветена е от тогавашния Старозагорски митр. Павел.

Със сегашното решение на Общото събрание на болницата сградата се предоставя на митрополията за ползване за срок от 10 (десет) години срещу заплащане на наем (!). Въпреки това, о. Йордан изразява своята радост, че усилията са възнаградени и превърнатият в морга храм ще бъде възстановен.

 

   

   

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>11°C
Облачно със слаб дъжд
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър: североизток
Сила: слаб, 4.1 m/s

Времето със sinoptik.bg