Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Европейски експерти с план за опазването на паметника на връх Хаджи Димитър

buzlГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Днес, 5. декември бе публикуван технически и финансов доклад за паметника Бузлуджа, изготвен от Европа Ностра, водещата организация за културно наследство в Европа, и Института към Европейската инвестиционна

банка. Да припомним, че уникалната сграда беше обявена за един от 7-те най-застрашени обекта на културно наследство в Европа за 2018 г. по номинация на фондация „Проект Бузлуджа“. През септември делегация от експерти посети паметника и се срещна с представители на властта. Според експертите, „паметникът Бузлуджа е уникално инженерно постижение" и "шедьовър на архитектурата и изкуството от явно европейско значение.“ Той трябва да бъде „извън бъдещи политически противоречия", твърдят специалистите.

Докладът предлага следния план за действие:

Министерски съвет трябва да прехвърли собствеността на паметника на държавната институция, която ще носи отговорност за изпълнението на проекта. Паралелно с това, сградата трябва да бъде обявена за паметник на културното наследство от национално значение.

Необходимо е незабавно да се планират и приложат спешни мерки, които да спрат проникването на вода в сградата. Те могат да бъдат предприети и финансирани от българското правителство като извънредна целева помощ, а тяхната стойност е около 500 000 евро без ДДС. Трябва да се проведе подробно проучване и да се разработи окончателен идеен проект за бъдещето предназначение на сградата, като то бъде оформено чрез обществени дискусии.

Предварителната оценка на разходите е около 7,5 милиона евро без ДДС. Проектът би генерирал около 600 работни места на година. Общо между 4 и 5 години ще са необходими за изпълнението му. Той би могъл да се финансира по един от Европейските структурни фондове, най-вероятно Европейския фонд за регионално развитие или Кохезионния фонд. Ако правителството има интерес, EIB JASPERS (независим екип от ЕС) би дал безвъзмездна техническа помощ за подготвянето на документите за кандидатстване. С помощта на Европейските фондове може да се разработи и изпълни много по-амбициозен проект, който да включва целия Национален парк-музей „Шипка - Бузлуджа“. При гостуването си в Казанлък експертите вече се срещнаха и разговаряха с д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка – Бузлуджа“.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg