Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Представяме ви старозагорския белетрист Васил Ю. Даскалов, автор на дилогия за лагера „Слънчев бряг“

vasГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

На 18. септември в Регионална библиотека "Захарий Княжески" се състоя премиерата на третия роман на младия старозагорски белетрист Васил Ю. Даскалов, озаглавен

„Лагер на смъртта“. По този повод ви предлагаме едно кратко интервю с автора.

Вместо визитка:

Васил Ю. Даскалов е роден в Стара Загора, завършил е френска филология в Софийския университет. Има три издадени романа.

 Какво представлява „Предизвестие за Ловеч“ – това документален роман ли е, г-н Даскалов?

- „Предизвестие за Ловеч“ е първата книга от дилогията „Лагер на смъртта“. Романът адаптира исторически факти и лагерни мемоари и разказва как се стига до разформироването на лагер „Белене“ и създаването на нов таен лагер край Ловеч. В текста са включени думи, изречени от лагеристите и политиците, думи от лагерния жаргон, както и характерния софийски говор от средата на ХХ век. Чрез тази книга говорят потърпевшите. Проследявам съдбите на четирима души, които накрая ще се срещнат в лагера.

 Какъв бе подтикът да се заемете с тази тема?

- Преди около три години попаднах на статия за младеж, въдворен заради носене на тесни панталони. Неговата история ме докосна чисто човешки, предизвика в мене съчувствие и гняв отвъд политическите пристрастия. Започнах да проучвам репресиите, набавих си книги с факти и разкази. Почувствах, че трябва да дам този роман, защото всяка голяма трагедия в едно общество, като войните, Холокоста, робството заслужава да има своята художествена литература.

 Как събрахте нужната информация, за да напишете тази книга?

- Подборът беше сложен – аз исках да покажа в тази първа част откъде идва репресията, за да развия в продължението докъде стига. Засягам чистката след девети септември, унгарската революция, малтретирането на набедените хулигани в мазето на „Московска“ 5, въдворяването и ужаса на Белене, както и политическите причини за преобразуването на единия лагер в друг. Четох документалните книги за лагерите, както и различни сборници с разкази на оцелелите. Дори успях да се свържа с човека от интервюто, откъдето тръгна моя интерес и да проведа едно събеседване очи в очи, което придаде още по-голяма автентичност. От себе си дадох душа на произведението като фикцията е само една малка фуга, свързваща наниза от свидетелства.

 Към кого е адресиран "Лагерът на смъртта"? Какво да очаква читателят във втората част?

- „Лагерът на смъртта“ е адресиран към всеки, който знае или не знае достатъчно, но иска да научи и е съпричастен. Той няма за цел да превъзпитава, нито да търси прошка. Продължението ще разкаже вече по-подробно за условията и убийствата в учреждението, както и причините за неговото закриване.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg