Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Мини „Марица Изток“ не плащат задоволително имотите в Бели бряг и Трояново 

bagГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Къща от кашони пред Министерски съвет в Международния ден за човешки права ще построят днес няколко представители от изселваните села Бели бряг и Трояново,

Старозагорско. С нея напомнят, че им предстои тягостна Коледа. От 1 януари 2020 г. се очаква да стартира процедурата по принудително отчуждаване на имоти в село Бели бряг, което трябва да бъде заличено до 2023 г., поради разширяването на „Мини Марица изток“. След години буксуващи преговори с мините, до момента собствениците имат оценка на имотите си около нивото за пазарната в региона, но продажбата на земя към мините е лимитирана по цени от 2007 г. Средствата, които получават за трайните си насаждения се ръководят от наредба, неактуализирана от 2003 година насам. Няма ясен социален пакет и какво допълнително подпомагане ще получат хората при преместването си, ако приемат офертата на мините. Вероятно те ще трябва да си тръгнат, понасяйки всички неудобства и допълнителни разходи по осигуряване на новото си жилище другаде изцяло за своя сметка.

С кашоните, символ на преместването на домовете, хората от Бели бряг напомнят, че по техния казус няма справедливо решение. Поне четири пъти са искали официално среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Утре те ще се обърнат към премиера Бойко Борисов и ще накарат Министерски съвет да забележи, че там, между Раднево и Гълъбово, хората имат само невъзможни за живеене домове.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg