Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Митрополит Киприян с обръщение към вярващите православни християни от Старозагорска епархия

аоаГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Старозагорският митрополит Киприан отправи второ послание до клира и народа на епархията си във връзка с пандемията от коронавирус и увеличаването на броя на заболелите у нас. С думи на пастирска загриженост и християнска любов той напътства духовниците как да изпълняват своето служение в новата обстановка, а миряните – как да приемат случващото се за свое спасение. 

„Свидетели сме на парадокс: нужно беше да се отдалечим видимо на метър или два един от друг, за да осъзнаем близостта си – тази на сърцата си. Така, както първите християни и апостолите имаха едно сърце и една душа (Деян. 4:32) според завета на Спасителя“, се казва в обръщението на владиката.

Той посочва, че е необходимо единство, спокойствие и разум в противопоставянето на болестта и запазване на живота и здравето на хората. „Сега, в дните на Великия пост, е необходимо всички заедно да се изправим срещу пандемията спокойно и разумно, със силна вяра и твърда надежда, с постоянна и неуморна молитва, с отговорност и дисциплина, и с взаимна грижа помежду ни. Бог изпраща изпитания, но дава и сили за тяхното преодоляване. Сам Христос ни казва: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам, … да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши“ (Иоан 14:27)“.

В тези критични моменти митрополит Киприан призовава хората да засвидетелстват любовта си един към друг не само на думи, но и с конкретни действия. Той дава следните препоръки:

„Проява на такава любов е да се въздържаме да посещаваме храмовете за времето на обявеното извънредно положение. Това не е отказ от участие в богослужение, а вътрешна жертва, положена за опазване на здравето на другите вярващи“.

„Проявете смирена мъдрост и останете вкъщи. Ние, пастирите Христови, ще се молим за вас и вашите семейства от дома на Отца ни – от Христовия дом. Всички енорийски свещеници са готови да се молят заедно с вас в домовете ви, просто ги приканете и те ще се отзоват“.

„Лечебницата на Христос, храмовете, ще останат отворени, а ние ще имаме грижата да изпълним всички предписания и съвети на Националния оперативен щаб, на светските и лекарските власти, за да ни даде Бог да влезем заедно в радостта на предстоящата Пасха“.

Митрополитът отправя молитви за целия ни народ и всяко страдащо сърце, както и за „всички граждански власти, за българските лекари, които в сегашния си делник рискуват живота си, на военните и правителството, както и на всички трудови хора“.

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>17°C
Променлива облачност
Температура: 17°C
Усеща се като: 17°C
Вятър: югозапад
Сила: умерен, 6.2 m/s

Времето със sinoptik.bg