Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Посредник за срещата е областният управител

zlatГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

В сряда, 17. юни, в Областна администрация – Стара Загора ще се проведе работна среща на областния управител Гергана Микова с кметовете на пет общини от областта – Стара Загора, Чирпан, Павел баня, Казанлък и Братя Даскалови. Срещата е във връзка с дадената възможност на канадската компания „Дънди прешъс метълс“ да извърши проучвания за добив на злато върху площ от 155 кв. км в Средна гора. След

приключването на срещата областният управител и кметовете ще дадат изявление.

Концесията на канадската фирма е обявена в Държавен вестник от 21. януари т.г., срокът е за 3 години, през този период компанията трябва да вложи минимум 470 000 $ в търсещи-проучвателни дейности. Правителството и фирмата ще се договарят за такса за територията "Свети Никола", ако бъдат намерени сериозни находища и инвеститорите решат да създадат производство.

Издаденото разрешително накара общинските съветници от Павел баня да приемат в спешен порядък остра декларация и питане, което изпратиха до президента, премиера, министрите на енергетиката и на околната среда, в което изразиха недоумението си че при тях е нямало информация за намеренията на канадската компания. В декларацията се изразяват опасения за туризма и селското стопанство, в това число розопроизводство и овощарство. Общинарите са силно обезпокоени, че при търсенето и добива на полезни метали по принцип се използват цианидни съединения. Те настояват за прекратяване на даденото концесионно разрешение и заявяват, че имат готовност за протестни действия.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg