Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Към момента в Инфекциозната клиника на болницата са настанени за лечение 16 пациенти

ewewГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Областният управител Гергана Микова свика днес заседание на Областния медицински съвет във връзка с новата заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и въвеждането на допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас. Г-жа Микова запозна присъстващите с основните моменти от заповедта и заяви, че в Старозагорска област ситуацията е относително спокойна. От изказването

на директора на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ проф. Йовчо Йовчев стана ясно, че към момента в Инфекциозната клиника на болницата са настанени за лечение 16 пациенти с коронавирус. Трима от тях са в интензивно отделение и са на интубация. И тримата са със съпътстващи заболявания. Средната възраст на пациентите с коронавирус в старозагорската клиника е 62 години и половина. За болните има осигурени лекарства. Персоналът на здравното заведение също е оборудван с необходимите предпазни средства. Очаква се след приключване на лятната сесия осем студенти по медицина да заработят като доброволци в Инфекциозна клиника. В момента в клиниката работят 10 медицински сестри и 9 лекари. При необходимост още три сестри са готови да се присъединят към колежките си.  

В областта няма селектирано огнище на коронавирус. Случаите са пръснати, като преобладаващият брой на заболели и носители на вируса е от селата. По-голямата част от новорегистрираните, дали положителни проби при PCR тест, са само носители на вируса, но нямат клинични изяви на заболяването.

Обсъдено е било и питането на БСП за провеждане на събор на Бузлуджа. Предвид динамичността на пандемията, конкретен отговор не е бил даден. Все пак, БСП би могла да си спести евентуалното редуциране на своя електорат, като отмени събора.

Г. Микова и членовете на Областния медицински съвет призоваха отново хората да бъдат отговорни и да спазват стриктно мерките, които се въвеждат от 12 ч. тази нощ със заповедта на министър Кирил Ананиев и ще бъдат в сила до 15. юли, засега.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg