Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Митрополит Киприан предложи игумен Панкратий да обгрижва духовно цариградските българи

pankГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Разногласия между Българската православна църква и Вселенската патриаршия - за пръв път от 160 години насам българите в Истанбул ще имат за свещеник клирик на Константинополската патриаршия, а не от БПЦ. Това се превръща във факт, след като досегашният дългогодишен български свещеник иконом Ангел Велков се е прибрал окончателно в София. Оттогава патриарх Вартоломей е назначил свой клирик на негово място. Това е прецедент за българската православна община в Цариград, която от създаването на независимата Българска екзархия досега е имала само свои духовници.

След отпътуването на о. Ангел Велков от Истанбул, българският Свети Синод в специално писмо до Вселенския патриарх предложил клирик на Старозагорска епархия да замести напускащия свещеник. Патриарх Вартоломей, обаче, отказал да назначи предложения архим. Панкратий, който наскоро бе избран за игумен на Шипченския манастир „Рождество Христово“. Мотивите за отказа са, че той не приема предлагания клирик, който щял да бъде много по-полезен на БПЦ в този недостиг на монаси в Шипка и въобще в манастирите, а ще назначи свой клирик, родом българин, който говорел освен български още и гръцки, и английски, а учел и турски. И така на сцената се появява небезизвестният архим. Харалампий (Ничев), който в България последователно служи в няколко епархии, после бе низвергнат от Видинския епархийски съвет. В своето духовно търсачество той премина след това в един от старостилните разколнически синоди в Гърция. След година време се разкая за разколничеството си и се върна във Видинска епархия. После, по изненадващ начин се оказа клирик на Бурсенската епархия на Вселенска патриаршия. И накрая се озова край Босфора.

Две думи за архимандрит Панкратий. Той е родом от Крън, от дете Кольо израстна в енорията на отец Константин Киров. По-късно завърши Пловдивската семинария „Св. св. Кирил и Методий“. Изключително чист човек и достоен клирик. За съжаление, духовната му кариера стана жертва на недотам добрите отношения между БПЦ и Вселенската патриаршия. Официално или мълчаливо БПЦ се противопостави на редица предложения и начинания на Фенер, като например отказа участие в Критския събор пред 2016 година. После, при гостуването си в България патр. Вартоломей демонстрира надменно поведение и беше охулен и освиркан на улицата. А сега ни го връща, като отказа на БПЦ да приеме предложения от нея клирик за българската община в Цариград.

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>15°C
Ясно
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 3.2 m/s

Времето със sinoptik.bg