Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Стари и нови занаяти ще наситят естетическата жажда на публиката

ppooii[ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

В началото на септември в колоритното подбалканско градче Шипка отново ще се проведе „Шипка Фест - Дни на изкуствата и занаятите“. Домакин на събитието е Етнографски музей Чирпанлиева къща , който с радост се готви да посрещне майстори занаятчии, музиканти, артисти и любители на българските традиции и занаяти. Макар и в мини вариант, за поредна година шипченци и гостите на града

ще се насладят на особено интересна програма. Фестивалът ще стартира в петък следобед на 4. септември с куклено театралното представление „От кулата“ на Малка театрална компания от Габрово, а за музикалната програма същата вечер ще се погрижат Surbahar Live band с гост музикант Константин Кучев.

Следващите два дни, събота и неделя, над 15 занаятчии от цялата страна ще разтворят тезгяхите си в двора на музея, за да покажат своето майсторство с демонстрации на открито. Кирил Митрашков и Стефан Чаков ще се съберат от различни краища на България в Шипка, за да покажат магията на огъня и традиционната изработка на ножове – един много характерен за града занаят. Софка Димитрова от град Шумен ще покаже един от най-старите занаяти, свързани с традиционното облекло - тъкането на колани „на кори“. Майсторката вече десетилетия съхранява този застрашен от изчезване занаят и е вписана в националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища“. Бургаският майстор Станко Киров от с. Българово пък ще се постарае да ни плени с друг един занаят на изчезване – кошничарството.

На фестивала ще гостуват също Деси Владовска – майстор грънчар, носител на Голямата награда „Сребърна хлопка" от Майсторската надпревара по грънчарство от Международния панаир на традиционните занаяти 2019 в Етъра, Албена Ненкова – стъклопис, Майстора и Маргарита – местни майстори на дърворезба и плъсти от с. Енина, както и шипченските майстори Данчо Данчев и Петър Карагинев. Румен Милков, дърворезбар от гр. Мъглиж, също ще се включи за втора поредна година. Всички занаятчии ще позволят на малки и големи да изпробват своите умения по време на множество работилнички специално подготвени за фестивала, като тези на Девира и Нефизе Куюмджиева, които ще покажат на най-малките как се изработват гривнички от макраме и книгоразделители с канатица.

Освен богатата занаятчийска палитра, гостите на градеца ще могат да разгледат изложба „Калоферска дантела“ на Център за калоферска дантела от едноименния град, подредена на втория етаж в Чирпанлиевата къща, както и да научат повече за Художествена галерия „Христо Песев“ и единствения по рода си у нас Музей на залесяването.

В събота вечер, за музикалната програма ще се погрижат Трио Калина и Антон Гудов, Бас Народен и Soulfia, специални гости на фестивала, които ще направят своеобразен микс между автентичен български фолклор, етно ритми от различни краища на света и електронна музика.

В понеделник 7. август „Шипка Фест 2020“ ще закрие с работилнички по сапунджийство, кене и билкови мехлеми. Фестивалът се организира от Народно читалище „Светлина – 1861“ и Фондация “Отворен интелект - OPEN MIND”, с подкрепата на Програма Еразъм+ на ЕС и има за цел да оживи подбалканското градче, да покаже неговите скрити съкровища и да възроди автентичните български занаяти и фолклор. Фестивалът ще се проведе под знака на „Нулев отпадък“, така че си носете канче, купичка и прибори, за да можете да се включите активно в това предизвикателство. Пластмасови съдове няма да се предлагат. Организаторите се обръщат към своите гости също с молба за спазване на противоепидемичните мерки, установени в страната.

„Шипка Фест“ ви очаква! Заповядайте!

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>15°C
Предимно облачно
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 3.1 m/s

Времето със sinoptik.bg