Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

За патентоване на електронното устройство вече е регистрирана заявка в патентното ведомство

hgdfЙовка НИКОЛОВА

Двама старозагорски инженери и един юрист разработиха електронна апаратура за защита от COVID-19, за която вече е регистрирана заявка за патент в патентното ведомство на Република България. Авторите са инж. Иван Статев – специалист по топло- и ядрена енергетика, Тодор Желев – инженер-химик, а юристът е Венко Балтаджиев от Велико Търново. Създадената от тях електронна апаратура е именувана STATJEL от първите букви на техните фамилни имена.

Предназначението на STATJEL е да предпази хората от коронавируса и да създаде дълготрайна защита на човешкото тяло, нещо, което създава ваксината. На външен вид апаратурата представлява бижу-медальон с вграден пиезокристал, който излъчва импулси. При нормална средна вибрация на човешкото тяло от 20 херца за COVID-19 e установено, че има собствена честота между 5.5 и 14.5 херца, но не е устойчив при честота от 25-28 херца, без значение дали е във въздуха или по повърхности. Устройството, което предлагат авторите, излъчва вибрации с честота 27.4 херца пред тялото на човек в диапазон от 2.5 – 3 метра, тоест в този диаметър вирусът ще бъде инактивиран. Същевременно тази честота ще се пренесе и в човешкото тяло, като допълнително ще защити човека, като поддържа неговата естествена честота. Протичащите импулсни токове в човешкото тяло са напълно безопасни.

Цялостното устройство, поместено в уред-медальон, може да се носи повече от 14 часа на денонощие и е подходящо както за възрастни, така и за деца. Старозагорските инженери са категорични, че то ще замени носенето на каквато и да е предпазна маска и същевременно ще поддържа високи естествените честоти на тялото. Устройството подробно е описано в подадените документи в патентното ведомство на Република България. Авторите са заложили името, авторитета, дипломите, както и скромните си приходи за разработената от тях технология.

До момента са събрани 50 000 лв. и са необходими още 150 000 лв., за да започне серийно производство. „Парите не са много, защото за разработване на една маска, наситена с нано частици от сребро и титан, са необходими 800 000 лв., а в света понастоящем се харчат милиарди за откриване на защита срещу вируса-убиец“, коментира инж. Иван Статев. Колегата му – инж. Тодор Желев, обясни, че първият прототип на защитното електронно устройство ще бъде готов в рамките на един месец. Всички негови компоненти могат да бъдат изработени във българските военни заводи, а при серийното производство защитният медальон ще е на цена за масовите потребители между 80 и 100 лева. За авторите това изобретение, чакащо патент, не е единственото в областта на COVID-19. Тяхно дело е и разработването на озонатор за дезинфекция на болнични помещения, който е произведен във Варна и е подарен на болницата „Света Анна“ в София.

mkkiu

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>29°C
Предимно слънчево
Температура: 29°C
Усеща се като: 29°C
Вятър: югозапад
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg