Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме
ГБ

19 шаржа и рисунки, притежание на Художествена галерия - Казанлък, заминават за Стара Загора за обща изложба "Майстори на шаржа", организирана съвместно с Художествена галерия - Стара Загора. Третата галерия, която отваря фонда си за осъществяване на изложбата, е Литературно-художествен музей "Чудомир". 
Сборната колекция от творбите на осем автори е обединена от идеята за лято, за усмивки и настроение. Представлява сбирка от карикатури и шаржове, рисувани в различни техники и стилове - акварелни шаржове, рисунки с туш и перо, цветен молив, смесена техника. Видените по различен начин лица на известни български личности от началото и средата на миналия век ще се усмихват на своите зрители до 6 септември.

Става въпрос за поетесите Дора Габе и Багряна, за Димитър Талев, Емилиян Станев, д-р Петър Берон, бай Петър Топузов, Видю, Петко Стайнов, Чудомир разбира се, Богдан Филов, К. Щъркелов и др. 
В сбирката са представени творби на такива майстори на шаржовата рисунка като Александър Божинов, Ал. Добринов, Чудомир, Илия Бешков, Кирил Буюклийски, Стоян Йорданов, Тодор Карасимеонов и Теню Пиндарев. Изложбата "Майстори на шаржа" ще се открие на 19 август, в 18.00 ч. в Градската художествена галерия в Града на липите. Сборната изложба ще бъде показана и в Казанлък в началото на есента. Това съобщиха за "Гласът на България" от художествената галерия на Казанлък.

  

 tgt

 

   kij

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg