Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

9 вълнуващи заглавия влизат в конкурсната програма на Международния кинофестивал

filmГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Петчленното международно жури на осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа 2021“ ще оценява достойнствата на 9 филма, създадени през последната година в Европа. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29. май до 2. юни в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ при спазване на всички мерки срещу

пандемията. Прожекциите ще са безплатни. Две от лентите са дебют на жени режисьори от Дания и от Грузия. Датската лента на Малу Рейман „Обикновено семейство“ провокира с драмата на съпруг с две деца, който един ден решава да се превърне… в жена. Филмът проследява реакциите на най-близките хора от неговото обкръжение, търсейки отговор на всички сложни въпроси, отношения и морални дилеми, които героите на филма трябва да разрешат. Младата режисьорка от Грузия Дея Кулумбеганашвили също анализира обществените нагласи и реакции към хората с различен светоглед с филма си „Начало“. Филмът разказва историята на малка общност от сектата „Свидетели на Йехова“ , които са нападнати от екстремисти. Главната героиня е принудена да преосмисли живота си.

В конкурсната програма влиза и филма „Хелене“ от Финландия за известната художничка Хелене Шерфбек. Автор на лентата е един от водещите финландски режисьори - Анти Йокинен. Темата за различността и толерантността продължава да доминира и в австрийския филм „Оскар и Лили”. Режисьорът Араш Риахи разказва историята на майка с две деца от Чечения, което се опитва да се установи в Австрия. В отчаяния си стремеж децата ѝ да получат по-добър живот в европейската държава, майката прави опит за самоубийство, за да не бъдат депортирани обратно в родината им.

Франция ще бъде представена в конкурсната програма с филма на известния режисьор Франсоа Озон „Лято 85“. Лентата ни пренася на морския бряг някъде през 80-те, когато двама млади мъже се срещат по необичаен начин, разказва за приятелството им, което има разрушителна сила. Драматичната лента „Връзки“ на режисьора Даниеле Лукети е предложението на Италия. Това е филм за невидимите връзки, които ни държат заедно, дори когато любовта си е отишла безвъзвратно.

Руската лента „Капитан Холивуд“ на режисьора Евгений Татаров е по истински случай и разказва за разследването на терористичен акт през 90- те години в южна Русия. Филмът от Германия на Фараз Шариат „Без лоши чувства“ поставя темата за хомосексуализма и границите на толерантността.

България тази година влиза в конкурсната програма с новия филм на режиьора и сценарист Ивайло Христов „Страх“. Черно-бялата лента разказва за суровия живот на вдовица, живееща в отдалечено погранично село. Срещата ѝ с тъмнокож емигрант-бежанец разклаща закостенелите представи на местната общност. Лентата е отличена с Наградата за най-добър филм на фестивала „Златна роза 2020“ и е носител на много европейски отличия.

Първите коментари на публиката са, че европейските кинаджии очевидно се вълнуват най-вече от джендър-тематиката.

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg