Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Старозагорската РЗИ подема кампания по повод Световния ден без тютюнопушене

ktidГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Световният ден без тютюн се отбелязва всяка година на 31 май по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). Събитието се провежда в целия свят като се акцентира на рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на неговото потребление. За 2021 г. темата на Световния ден без тютюн, определена от СЗО, е

„Реши и се откажи!”. Министерството на здравеопазването чрез Регионалната здравна инспекция - Стара Загора си поставя за цел да се насочат усилията към реализиране на ефективни превантивни дейности по отношение на преодоляване на тютюневата зависимост. Една от възможностите е безплатна консултация в Кабинет за отказ от тютюнопушене.

Активните пушачи могат да се възползват от различни безплатни услуги: консултации за отказване от тютюнопушене, измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи (чрез апарата „Smoker lyzer”) и др. Запазете час на тел. 0882 442 999, РЗИ - Стара Загора, ул. „Стефан Караджа“ № 10.

Регионална здравна инспекция - Стара Загора организира различни инициативи за отбелязване на Световния ден без тютюнев дим:

• 28.05.2021 г. в ПГСАГ „Лубор Байер” – кампания с измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи, демонстрация на пушещата кукла Сю;

• 31.05.2021 г. от 11:00 до 14:00 часа пред Община Стара Загора, в близост до Парк „Пети октомври", ще бъде разположен Изнесен консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене. Ще се измерва въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи и ще се представят вредите от тютюнопушенето чрез демонстрация на пушещата кукла Сю. Това е съвместна инициатива на РЗИ - Стара Загора, Превантивно-информационния център по зависимости и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

• 02.06.2021 г. в ОУ „Мати Болгария” - Казанлък ще се проведе демонстрация на пушещата кукла Сю.

• 04.06.2021 г. в Народно читалище „Георги Бенковски - 1928”, в изпълнение на партньорска инициатива между РЗИ - Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески”, ще се проведе поредната съвместна инициатива, посветена на здравето. На читалищните деятели от община Павел баня ще бъде предоставена методика при подготовка и организиране на събития в областта на профилактика на болестите и промоция на здраве с акцент върху ограничаване на въздействието на рискови фактори като тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословно хранене и ниска физическа активност.

• 7 и 8.06.2021 г. във Второ ОУ „П. Р. Славейков” ще се проведат дни на здравето с демонстрации на пушещата кукла Сю, алкоочила и др.

• 10.06.2021 г. в ОУ „Г. Райчев” ще се проведат демонстрации на пушещата кукла Сю, алкоочила и др.

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg