Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

В градовете на областта ще се оформят пак ковид-зони

koraГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

В Областна администрация – Стара Загора днес се състоя заседание на част от състава на Областния медицински съвет. Броят на заболелите от COVID-19 в областта продължава да расте. При запазване на тази тенденция областта ще навлезе до дни в червената зона. Реалната цифра на заболелите продължава да не е ясна, защото много от по-леките случаи се лекуват в домашни условия след

направени самостоятелно бързи антигенни тестове и системата не може да ги обхване. Статистиката показва, че около 60 % от заболелите се връщат от почивки.

„Проблемът е, че болестта се „подмладява“. Очаква се след 15. септември ситуацията да се усложни още повече“, каза д-р Перчемлиева. В момента най-младият пациент с ковид в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ е бебе на 55 дни. Има и родилки с положителни тестове. В тази връзка, от РЗИ препоръчват на болниците от областта, в които функционират педиатрични и родилни отделения, да имат готовност да отделят персонал и легла за лечение на деца и новородени с ковид. Всяко здравно заведение трябва да прецени колко легла и специалисти може да отдели за тази цел.

На заседанието бе констатирано, че обособяването на така наречените „ковид зони“ в медицинските центрове с цел облекчаване на болниците и лекуване на по-леките случаи в извънболничната помощ се движи в положителна посока. Ковид зона вече работи в ДКЦ 1 в Стара Загора. Предстои откриването ѝ в Медицински център „Проф. Ст. Киркович“. От 1. септември ще заработи ковид зона и в Казанлък. Целта е в най-кратки срокове броят на тези зони да нарасне до 7. В ковид зоните пациентите ще бъдат преглеждани, ще се правят тестове, рентгенови снимки. На по-леките случаи ще се предписва съответното медикаментозно лечение на място.      

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg