Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Нашите артисти представиха знаменития балет „Лебедово езеро”

ceuГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Снощи, 21. декември, на сцената на театъра в Бон балетните артисти от трупата на Старозагорската опера представиха спектакъла на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски. В главните роли танцуваха примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета-Одилия, Фиорди Лоха в ролята на принц Зигфрид, Томоки Ишиго – Шут, Ивайло Янев в ролята на Ротбарт. Припомняме, че по препоръка на световния хореограф Василий Медведев Балетът на Старозагорската опера замени в последния момент трупата на балета на Държавната опера на Татарстан. Билетите бяха разпродадени за спектаклите на „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката” и всички трепетно очакваха появата на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера. Театърът в Бон няма собствена балетна трупа и работи като открита сцена, на която гостуват най-авторитетните световни балетни трупи, както и елитни компании за съвременен танц. Със селекцията на танцовите компании от 2007 година се заема Буркард Немиц /бивш зам.-генерален директор на Операта в Бон/.

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов оценява първото представяне на Балета на Старозагорската опера на тази престижна сцена като изключително успешно, както за театъра, така и за него и за художествения ръководител на балета примабалерината Силвия Томова. „Публиката аплодира в продължение на повече от 15 минути. – сподели той. - Анелия Димитрова беше царицата на вечерта. Фиорди Лоха - красив и талантлив Принц. Г-н Немиц в обръщението си към публиката шест пъти спомена Стара Загора и България.“

Силвия Томова допълни: „Смятам, че това беше блестящ спектакъл! Салонът беше пълен, аплаузите огромни, немската публика аплодираше и викаше „браво” на нашите прекрасни артисти продължително. Великолепно изпълнение на примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета-Одилия, чудесен Фиорди Лоха като принц Зигфрид, изключителен Томоки Ишиго в ролята на Шута, прекрасен Ивайло Янев - Ротбарт. Премиер солистът на Щатсбалет-Берлин Михаил Канискин, който е и сред организаторите на участието на балетните артисти на Старозагорската опера в празничните спектакли на „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”, в деня на първия спектакъл даде клас и не скри своето удивление от постиженията на трупата. Много възторжени отзиви от организаторите и много идеи за бъдещи съвместни проекти. Ние направихме една огромна крачка напред и нагоре като трупа, като изява, като мотивация за нашите прекрасни артисти, както и за всички нас.”

Тази вечер е второто представление на балета „Лебедово езеро”, в коeто главните роли ще изпълнят Мартина Префетто /Одета-Одилия/, Фредерико Пинто /Принц Зигфрид/, Каито Такахаши /Шут/, Марсело Молина /Ротбарт/. На 23. декември Балетът на Старозагорската опера ще представи две представления на балета „Лешникотрошачката” отново на сцената на театъра в Бон.

 

 

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg