Гласът на България

Национален новинарски портал

  ШЕСТОДНЕВ    Литературна зона свободна от словоблудство!

Споделете ме

Клуб "Перото" в НДК вече се сбъдва като истински дом на книгата

borisШЕСТОДНЕВ

Големият български писател Борис Христов е първият лауреат на Голямата награда на Литературен клуб “ПЕРОТО”. От името на поета наградата получиха арх. Стефан Добрев и Йонко Йончев от издателство “Рива” – близък съратник на поета. Церемонията по връчването на Първите литературни награди “Перото” се състоя снощи в Националния дворец на културата и ще бъде излъчена по БНТ1 утре, 8 ноември от 15:50 часа.

Наградата в категория "Детска литература” получи Юлия Спиридонова-Юлка за книгата си “Бъди ми приятел”. В категорията “Поезия” отличие взе Ани Илков за “Подготовка за напускане на сърцето”. За чудесния си превод на английски на “Физика на тъгата” от Георги Господинов, приз в категория "Превод" получи българистката Анджела Родел. Писателката Катерина Хапсали пък взе наградата в категория "Проза" за романа си ”Гръцко кафе".

Призовете в различните категории бяха връчени от световната писателка Маргарет Мацантини, заместник-изпълнителния директор на Федерацията на европейските издатели Енрико Турин, автора на пластиката за наградата проф. Емил Попов и от директора на Национален център за книгата (НЦК) Светлозар Желев. Наградите "Перото" се връчват за първи път и са за постижения в българската литература в периода от 1 юли на предходната година до юли на текущата. Водещ на церемонията беше директорът на Национален център за книгата към НДК Светлозар Желев, който представи номинираните във всички категории. Преди 10 дни беше обявен дългият списък на номинациите за наградата, който бе гласуван от членовете на Експертния съвет към Националния център за книгата към НДК. На базата на тези номинации, жури, съставено от ръководителите на творческите отдели в Двореца, определи и краткия лист с номинациите.

ПОВЕЧЕ ЗА БОРИС ХРИСТОВ

Завършва гимназия в Перник и българска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий“ (1970). Работи като учител в Перник (1971-1972), като журналист и редактор. Автор е на книгите “Вечерен тромпет” (1977;1979), “Честен кръст” (1982), “Бащата на яйцето” (1987), “Думи и графити” (1991; 2002), “Крилете на вестителя” (1991), “Смъртни петна” (1991), “Думи върху други думи” (1992), „Долината на обувките“, “Поезия” (2004), “Каменна книга” (2006), “Спомени за хора, камъни и риби” (2013), “Книга на мълчанието” (2014), както и на множество сценарии за игрални, документални и анимационни филми. Негови стихове са преведени на английски, немски, руски, италиански и други езици. Съставител е на редица сборници и антологии, сред които “Български разкази на ХХ век” (1995), “Народни писмена” (1995), “Веда Словена” (1998) и много други. Носител на Голямата награда на СУ “Св. Климент Охридски” (2000).

ПОВЕЧЕ ЗА ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ “ПЕРОТО”

"Перото" е първото по рода си литературно пространство в България, което работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да обедини под един покрив и на една маса всички приятели, създатели и разпространители на добрата литература по света и у нас. Замислено като средище за различни литературни клубове, интересни срещи, разговори, генериране на идеи и място за създаване на литературен контекст, "Перото" има за цел да съществува като истински дом на книгата, в който съдържанието се крие дори в топлата чаша кафе или в ароматното вино, поднесени от най-усмихнатите хора в София.

pero

  

rfhy 

   

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Стихотворения

ЕЛЕОНОРА
Сряда, 13 Юли 2022
article thumbnailзлободневни частушки               Аз съм горда руска патка и съм родом от Камчатка. Боря се за Русский мир от Сухуми до Сибир.   С гола гръд ще браня МОЧА! Всеки Кирчо ще разточа дето смее да прогони руските...
Повече в: Стихотворения  

Магазинче за душата

article thumbnailБарабанистът на легендарния „Цепелин” Джон Бонъм се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев... Рейнджър застрелва неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си,...