Гласът на България

Национален новинарски портал

  ШЕСТОДНЕВ    Литературна зона свободна от словоблудство!

Споделете ме

Голямата награда за цялостно творчество отиде при Борис Христов

TeodoraГБ

Днес портал „Култура” връчи за пръв път своите литературни награди. В категория Проза бяха присъдени две отличия – I награда на романа на Весела Ляхова „Бежанци” (ИК „Жанет 45”, 2013) за силата на художественото внушение, с което пресъздава „бели полета” от драматичната балканска история, и II награда на романа на Теодора Димова „Влакът за Емаус” („Сиела”, 2013) за голямото художествено майсторство, с което разработва темата за пътуването през живота, срещата ни с вярата и любовта.  В категория Хуманитаристика I награда получава изследването на Александър Кьосев „Караниците около четенето” (ИК Ciela, 2013) за сериозен научен принос в интердисциплинарното осмисляне на практиките на четенето. В същата категория II награда се присъжда на изследването на Иван Еленков „Труд, радост, отдих и култура” (Център за академични изследвания, ИК „Рива”) за сериозен принос в изучаването на идеологическото моделиране на всекидневието през епохата на комунизма.

Голямата специална награда за цялостно творчество се присъжда на Борис Христов за изключителния му принос към българското слово и самоотдаването на истината. Специална награда получава и „Митология на погледа” (ИК „Хермес”) на Иван Теофилов за фрагментарното изящество на неговите „предизвикани записки” и преводи.

А ето и лауреатското слово на писателката Теодора Димова:

„Искам да кажа няколко думи по повод на последните си два романа „Марма, Мариам” и „Влакът за Емаус”. Аз съм с пълното съзнание, че чрез тези два романа водя битка. На някои може би тази дума ще им се стори пресилена, но не, тя не е пресилена. Няма за забравя чувството, което имах, когато написах „Марма, Мариам”, когато той вече беше готов за издаване. Чувството, че този роман попада в едно пусто и празно пространство, ченяма ръце, които да го изродят, че няма полог, в който да бъде положен. Защото християнската тема с малки изключение е чужда на новата българска литература. Християнската тема е сто пъти по-чужда и на съвременното българско общество. Ето в този смисъл аз имам чувството за битка. Чувството, че трябва да наложа тази най-важна за моя живот тема в българската литература.

Няма да кажа, че водя тази битка достойно, защото може за прозвучи самохвално. Но ще кажа, че водя тази битка според силите си. Водя я с всичките си сили, с цялата си енергия и страст и, разбира се, с всичките негативи и рискове от подобно поведение.

Въпреки абсолютно непопулярната тема, с която с занимават, „Марма, Мариам” и „Влакът за Емаус” получават номинации, печелят награди, тиражите им са в пъти над обичайните; първият тираж на „Влакът за Емаус” свърши още преди премиерата му, хората не само ги купуват, но и ги четат. И не само ги четат, но оказва се, че по един или друг начин те оставят следа в тях.
И тъй като в крайна сметка вярата е дар, всеки, получил този дар, се стреми да свидетелства според силите си за своята вяра. Защото именно свидетелството е неговата благодарност за този дар.

И тъй като днес освен Празник на будителите е и денят за помен на нашите мъртви, искам да посветя тази награда в памет на моята майка, която винаги много се радваше и гордееше с моите награди.

Благодаря ви!”

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Стихотворения

Ще...
Неделя, 14 Май 2023
article thumbnailВаня БАКЪРДЖИЕВА           Ще пристигна с косите разрошени и в очите ми - пламъци огнени... Ще целувам, ще искам още докосване... и ще пиша със устните спомени. И когато най-после утрото ни погали с лъчите си жълтите, ще целуна...
Повече в: Стихотворения  

Магазинче за душата

article thumbnailБарабанистът на легендарния „Цепелин” Джон Бонъм се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев... Рейнджър застрелва неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си,...