Гласът на България

Национален новинарски портал

  ШЕСТОДНЕВ    Литературна зона свободна от словоблудство!

Споделете ме

Представете си един свят, в който женското тяло е възприемано просто като сексуален обект

yhujkiШЕСТОДНЕВ

Това е история за „мъжествеността“. История за слабостта, която се крие в "силата". История за прекъсването на веригата от насилие, страх и бездействие чрез острието на справедливостта. Представете си един свят, в който женското тяло е възприемано от обществото просто като сексуален обект. Не защото е предизвикателно, а защото съществува. Свят, в който силата се изразява в това да

нараняваш и унижаваш останалите. Свят, в който хората не са свободни, а са оковани в безкрайните вериги на стереотипите и обърнатите ценности.

Главният герой е Той. Той е на около 40 години. Типичен, истински, български Мъж. Той е силен Мъж. Защо ли? Защото има татуировка на скорпион. И защото един ден е решил да покаже своята „сила“ пред цялата общност от силни и истински Мъже… По стереотип. Е, точно тогава, на произволно място, Той решава да демонстрира силата си, увековечавайки във фотография musculus glutelus* от анатомията на едно момиче. И да направи тази снимка публично достояние в социалните мрежи (не разбирайте с цел обучение по анатомия, а просто демонстрация на „сила“ и „мъжественост“), където да получи одобрение и възхищение. И тук ще кажете, че анатомията е виновна. Или късата рокля. Но тя не носеше рокля. Беше облечена с панталон и сако. Официално. "Непредизвикателно".

Как се почувства тя? Тъжна, огорчена, обидена. Но не и ядосана. Защо? Защото беше успяла да види онова, което се криеше зад „непобедимия Мъж“.

Дотук беше силата... Беше му забавно.

След това „силният Мъж“ се появи, с наведена глава, притеснен, забравил за героизма в това да предметизираш женското тяло само защото съществува. Треперещ и засрамен, застана лице в лице със субекта, който по-рано смяташе, че ще бъде неговият път към „героизма“. Оказа се, че под повърхностната „сила“, в дълбините, се криеха наивност, нерешителност и деструктирала доброта. Но това не личеше във виртуалното пространство, затова то се бе превърнало в негово спасение. От самия себе си.

Сега вече жените и мъжете бяха равноправни. Единствено възпитанието ги различаваше. Самият той не разбираше мотивите на онези, които демонстрираха "надмощие". Дори се възмущаваше от ТЯХ. Нищо, че им принадлежеше. Всъщност това беше среща между Него и Нея… Това беше най-тежката среща в живота му.

Той бягаше от Нея с твърдението, че не е подозирал възрастта. Сякаш жените след навършване на пълнолетие законно се превръщат в предмети. Каза, че съжалява. Дано е така... Каза, че се срамува. Има защо!

А следващият път, когато пожелае да покаже смелост, Тя ще му напомни. Ще му напомни, че последната дума е Нейна. Той сам вече смяташе така. Но коя е тя? Момичето, което беше наранил, за да поощри „мъжествеността“ си? Не. Момичето просто му помогна да се изправи пред Нея. Тази, от която Той – въплъщението на силата, изпитваше невъобразим страх. Нейното име е Съвест. Неговият най-силен „противник“.

Той каза, че мечтае за семейство и разбирателство, но първият и най-тесен смисъл на думата "разбирателство" е това със самия себе си. Надявам се да се е разбрал със собственото си Аз. Тогава семейството ще бъде сбъдната мечта.

Представих ви типичния образ на истинския, силен, перфектен „Мъж“.

Tози свят съществува. Той е днес. Тук и сега. Това е светът, в който все още женското тяло е еквивалент на легло.

Защо Той го е направил ли?

Защото не е смятал, че ще се срещне с нея – с момичето… и с нейно Величество – Съвестта.

Защото е Мъж.

Защото на Мъжете е позволено.

Защото това е част от тяхната природа. Но в природата всичко се променя. До постигане на съвършенство…

Вече не им е позволено! 

                            . . .

Тази история е вдъхновена от реална ситуация и описва реални лица. Сюжетът води началото си от 14.05.2021г., когато във Facebook група се появи снимка на едно момиче, публикувана от Мъжа. Придружена от просташки намеци със сексуален подтекст. Но, след като момичето се припозна в поста и, за съжаление, не отчете неговият „хумористичен“ характер, публикацията бе свалена.

Развръзката на сюжетната линия - срещата между жертвата и снимащия Мъж, бе проведена две седмици по-късно под формата на интервю, в което му бяха зададени въпроси, с които да разберем малко повече за мотивите, които стоят зад подобна постъпка. Целта на настоящата статия не е присмех, нито обида… Тя е повод за размисъл и възможност за читателя да се докосне до образа на „силния“ човек, който е жертва на собствените си слабости.

 

Автори на текста:

Анита Христова, Елица Стефанова, Ивайла Митева,

Константина Славова, Петя Христова, Стелиян Славов

 

----------------------------------------------

*Musculus glutelus (Големият седалищен мускул) - най-големият от мускулите около тазобедрената става. Той се разполага под кожата на седалищната област.

 

 

 

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Стихотворения

Стари и нови стиховъздихания
Събота, 03 Декември 2022
article thumbnailЗапознайте се с една голяма поетеса от Града на розите - Лена Койнова ШЕСТОДНЕВ   Опитомяване   Намерили ме в гората, затуй съм си дива – думите ми се връзват в устата, гледам бодливо. На поразия, колкото по...
Повече в: Стихотворения  

Магазинче за душата

article thumbnailБарабанистът на легендарния „Цепелин” Джон Бонъм се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев... Рейнджър застрелва неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си,...