Гласът на България

Национален новинарски портал

  ШЕСТОДНЕВ    Литературна зона свободна от словоблудство!

Споделете ме

Консумирането на кич вреди на вашето здраве. Губи ви времето

efrgЕлена КАМЕНАРОВА

Кичът е непрофесионален опит за наподобяване на класически стойности, респективно не е носител на съдържание. В много от случаите e с предназначение за "декор". Кичът е дело на лаика, който не се осланя на обективни критерии, а материализира незнанието си, чувствеността си, сублимирането си, влеченията си. Доста пъти кичът е предназначен и формулиран именно за неосведомената публика, за

онзи, който желае да се срещне с материализираното си незнание, но изработено от друг.

Кичът може да приема различни форми, той е "менте"-то, имитационното сирене, ГМО-то, той не "храни" (подхранва) душевността, а доставя усещането за "чувството на топло", за "собствен сос", за "свойска среда". Кичът е наподобителност, на която не достига знанието, опитът и професионалните умения.

Той е "претоплената манджа".

Най-характерната черта от облика, основен критерий за разпознаване, е липсата на адекватно градивно послание - "между редовете" или директно. Говоря за дълбинно послание, от етоса на съответното изкуство. Онова, което предначертава вътрешната стойност, облечена във външна.

Консумирането на кич вреди на вашето здраве. Губи ви времето.

Той развращава сетивата Ви, като заема времето и пространството на същинското изкуство. Също така не води битка с персоналните характеристики на безкултурието Ви, но го затвърждава, и му е приятел. Кичът осъществява връзка с най-скритите ви, често пъти неосмислени дефекти, подкрепя ги, утвърждава тяхното съществувание и ги превръща в условен рефлекс.

Рефлексът е трудно обратимо състояние, като по този начин кичът има вероятност да повлияе поведението на човека и в други ситуации, различни от консумацията на изкуство.

Кичът е "чалга".

Платон пише за "образ" и "илюзия". Образът има измерения - чисто пространствени, но и технически. Илюзията е наподобителството, какъвто е кичът - във всички изкуства. Той е подмяна и замяна на облагородяващия фактор за човека. Кичът е въглеродния диоксид, вместо кислород; лампа, вместо слънце; изкуствено цвете в гората, вместо тревичката, тъй като не е предназначен да даде, а да привнася илюзията за "даване".

Кичът е "апнеш нещо - глътнеш нищо", той е захарният памук, вместо грозде, ябълки или тортичка. Благненето, сладненето му са само сиренцето в капана за мишки, червейчето на куката за глупавата риба, примамката за страстния човек. Кичът е евтината дрога, понякога струващ и милиони. Друг път - на пиедестал.

Разпознаването на кича се осъществява само с ограмотяване - естетическо, техническо, технологическо. И чрез консумация на класическо изкуство, чиито стойности формират "вкус" и "усет" у човека, сензори, водещи дори до физически рефлукс, втрисане, замайване, отвращение при съприкосновение с Негово Височество - Кича.

 

---------------------

Елена КАМЕНАРОВА е професионална художничка

kaasa

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Стихотворения

Стари и нови стиховъздихания
Събота, 03 Декември 2022
article thumbnailЗапознайте се с една голяма поетеса от Града на розите - Лена Койнова ШЕСТОДНЕВ   Опитомяване   Намерили ме в гората, затуй съм си дива – думите ми се връзват в устата, гледам бодливо. На поразия, колкото по...
Повече в: Стихотворения  

Магазинче за душата

article thumbnailБарабанистът на легендарния „Цепелин” Джон Бонъм се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев... Рейнджър застрелва неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си,...